DxO test sensor Canon EOS 7D Mark II

DxO publiceert testresultaten Canon EOS 7D Mark II

Julian 6990
DxO heeft de sensor van de Canon EOS 7D Mark II onder de loep genomen. Met totaalscore van 70 punten scoort Canon's nieuwe aps-c-topmodel lager dan de concurrentie, wel blijkt het dynamische bereik bij hoge iso-waarden verbeterd te zijn.

Canon voorziet de EOS 7D Mark II van een 20,2-megapixelsensor met Dual Pixel AF. In de EOS 70D zagen we een soortgelijke sensor, maar volgens Canon is de chip in het nieuwe aps-c-topmodel verbeterd. DxO Mark heeft de sensor onder de loep genomen en de testresultaten gepubliceerd.

Canon EOS 7D Mark II vs EOS 70D vs EOS 7D

Zet je de Canon EOS 7D Mark II naast zijn vijf jaar oude voorganger, dan zie je op alle vlakke kleine verbeteringen. Ook presteert de vernieuwde sensor beter dan de chip in de EOS 70D, maar de verschillen zijn kleiner.

Canon 7D Mark II vs 70D vs 7D

Beter dynamisch bereik op hoge iso-waarden

Duiken we dieper in de gegevens van DxO, dan krijgen we beter inzicht in de veranderingen. Op hoge iso-waarden behouden de foto's van de 7D Mark II meer dynamisch bereik. Ten opzichte van de oude 7D loopt het verschil op tot ongeveer één stop winst. Het verschil met de 70D bedraagt maximaal een halve stop, in het voordeel van de 7D Mark II:

Canon EOS 7D Mark II dynamic range

Canon EOS 7D Mark II vs Sony A77 II vs Nikon D7100

Zet je de EOS 7D Mark II tegenover camera's van de concurrentie, dan blijkt dat Canon's nieuwe topmodel op gebied van beeldkwaliteit niet mee kan komen. Kijk je naar de totaalscore, dan is het verschil groot.

Canon EOS 7D Mark II vs Sony A77 II vs Nikon D7100

Camera's als de Sony A77 II en Nikon D7100, beiden uitgerust met 24-megapixelsensor, scoren met name veel beter op gebied van dynamisch bereik en kleurdiepte op lage iso-waarden. Fotografeer je op hoge iso-waarden, dan is het verschil tussen de verschillende camera's erg klein:

Canon EOS 7D Mark II vs Sony A77 II vs Nikon D7100 - Dynamic Range

Wat ruisprestaties betreft kan de 7D Mark II goed meekomen met de concurrentie. De verschillen komen nauwelijks tot uiting in de grafiek:

Canon EOS 7D Mark II vs Sony A77 II vs Nikon D7100 - Ruis

afbeelding van roelj

Puur op beeldkwaliteit in deze laboratoriumtest en even afgezien van de prestaties in de hoge ISO-waardes komt zelfs de 5D Classic (scoort 71) uit 2005 nog goed mee met deze splinternieuwe 7D MkII (scoort 70).

Ik begrijp Canons tactiek niet goed, het tot de uiterste grenzen uitputten van beproefde (verouderde) technologie. Wellicht is voor sportfotografen die rechtstreeks in JPG naar de redactie schieten een goede processor belangrijker dan een nieuwe sensor.