In 2001 kwam Canon met de EF 400mm f/4 DO, een teleobjectief dat door gebruik van Diffractive Optics een stuk compacter en lichter was dan vergelijkbare 'gewone' objectieven. Helaas nam door de techniek met de gekartelde lenselementen ook het contrast en de kwaliteit van de bokeh af. De vraag is of dit nieuwe patent dat probleem kan oplossen.

Canon Patent
Dwarsdoorsnede van de EF 400mm f/4 IS DO in het vrijgekomen patent

Het grote verschil met de huidige EF 400mm f/4 DO in het nieuwe patent is de vorm van de kartels. De hoek is toegenomen, waardoor interne reflecties moeten afnemen. Het zal dan met name de gevoeligheid voor flare en ghosting zijn die hierdoor zullen verminderen. Volgens de Japanse Egami-blog doet de techniek in het patent niets af aan de eerder genoemde tekortkomingen van de DO-objectieven.

Canon patent
Links de huidige DO-techniek, rechts de techniek zoals beschreven in het patent. De kartels maken een scherpere hoek, waardoor interne reflecties zouden moeten afnemen

Na de enigszins tegenvallende EF 400mm f/4 DO en de EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO werd aangenomen dat we geen nieuwe objectieven met DO-elementen zouden terugzien, maar na een eerder bericht over een 16-35mm-objectief met DO-elementen en de 400mm f/4 IS DO, lijkt Canon de techniek dus niet te willen loslaten. Hopelijk weet Canon de kwaliteit van de bokeh en het contrast nog aan te pakken voordat er nieuwe DO-objectieven op de markt komen.