De opvouwbare Lomography Belair doet nog het meeste denken aan oude Polaroid Land-camera's. Die grote machines die je koopt op een rommelmarkt om er vervolgens thuis achter te komen dat er geen film meer voor wordt gemaakt. Bij de Belair hoef je daar niet bang voor te zijn, want deze gebruikt de bekende 120-type rolfilm.

Berlair

Eenvoudige techniek

Zoals de meeste Lomo-camera's, is ook deze Belair redelijk basaal. Scherpstellen gaat met een 4-zonesysteem en het filmtransport is handmatig. De sluitertijd bepaalt de camera zelf met de ingebouwde lichtgevoelige cel die zijn stroom haalt uit twee LR44-batterijen.

De objectieven zijn verwisselbaar en bij de camera krijg je zowel een 90mm- als een 58mm-exemplaar. De 90mm is een standaardobjectief, de 58mm een groothoek. Kies je voor het 6 x 12-formaat (de andere opties zijn 6 x 6 en 6 x 9) dan heeft die laatste een beeldhoek vergelijkbaar met een 21mm-objectief op kleinbeeld.

Belair
Het 6 x 12-formaat is redelijk uniek, er zijn maar weinig camera's die in dit brede formaat kunnen fotograferen op 120-film.

Twee uitvoeringen

De Belair komt in twee varianten, een van kunststof en een van metaal. Een derde variant, een gelimiteerde editie ter ere van de introductie, is al uitverkocht. Bij beide camera's krijg je standaard beide objectieven meegeleverd. De camera's liggen pas vanaf half december in de Lomo-winkels, wel kun je via de website al een bestelling plaatsen.

Bestel je voor 10 december, dan krijg je dertig procent korting op de Belair. Voor het zwarte kunststof-exemplaar betaal je dan 175 euro in plaats van 249 euro, de metalen uitvoering kost 210 euro in plaats van 299 euro. Nog altijd forse prijzen, waarvoor op de tweedehandsmarkt heel leuke middenformaatcamera's te koop zijn. Je zult het dan alleen zonder 6 x 12-formaat moeten doen.

Lomo BelAir