Duitse technologie

Zeiss kondigt zijn 100mm f/1.4 Fullframe objectief officieel aan

Siem van Woerkom 426 0
Transcontinenta brengt de Zeiss lens naar nederland, maar we raden je wel aan om alvast te gaan sparen..

Specificaties Zeiss objectief

Daar is hij dan eindelijk, het objectief waar een hoop mensen al een hele tijd op hebben zitten wachten. De Zeiss Otus familie die tot nu toe bestond uit de 28mm, 55mm en 85mm (allen f/1.4), wordt eindelijk uitgebreid met de aankondiging van de 100mm f/1.4. Importeur Transcontinenta, die de Benelux van Zeiss producten voorziet zal de lens distributeren rond Juni.

Het objectief heeft 14 glaselementen in 11 groepen, dus voor de meest bijzondere bokeh mogelijk. De minimale scherpstelafstand is ongeveer 1 meter, en de maximale vergroting bedraagt 1:8.6.

Wil je met filters gaan werken, houdt dan rekening met een diameter 86mm. Het objectief is 128mm lang voor Canon mount en 126mm voor Nikon respectievelijk. Tevens heeft het objectief een APO Sonnar lens design wat een exclusief design ontwerp van Zeiss betreft, en uiteraard zijn de diverse coatings tegen ghosting en flaring allemaal aanwezig. 

Prijzen en beschikbaarheid

De objectieven zullen in juni beschikbaar zijn voor verkoop en kosten beiden zo'n €5300. Een flinke uitgave, vooral wanneer je beseft dat deze objectieven manual focus only zijn. Zeiss belooft echter dat de lenzen hun geld dubbel en dwars waard zijn, en dat deze kwaliteit de meeste mensen weg zal trekken van hun goedkopere portret lenzen die ze op dit moment gebruiken. Wij weten niet of het felle prijskaartje gewaarborgd is, maar zullen de objectieven zeker testen wanneer we een productie model opgestuurd krijgen. 

Ook is het het vermelden waard dat er een Zeiss Otus combo set te koop is, waarbij je de 28mm, 55mm en 85mm in een mooie stevige doos krijgt. Een goede aankoop, aangezien je hierbij zo'n €3000 korting krijgt op het totaal. 

 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem