Lens in een bodycap

Aparte kickstarter: Funleader LensCap 18mm f/8.0

Siem van Woerkom 833 0
De Funleader LensCap 18mm f/8.0 is een aparte cameralens die je veel creatieve inzichten kan geven. Daarnaast is het ook een bodycap.

Funleader kickstarter

Een kickstarter voor een zeer apart fotografisch item. De Funleader LensCap 18mm f/8.0 is een aparte cameralens die je veel creatieve inzichten kan geven. Hij is klein en licht waardoor je je altijd kunt concentreren op creaties en composities.

Wat het precies is? Een objectief die werkt vanuit het principe van een hyperfocale pancake lens. Al is het eigenlijk nog 'kleiner' of beter gezegd compacter dan een pancake, het is namelijk te gebruiken als een bodycap. Een bodycap waar je foto's mee kunt nemen. 

De Funleader LensCap 18mm f/8.0 bevat geen elektronische componenten, hierdoor is hij zo licht als een veertje. Je kunt het op je camera bewaren en elk geweldig moment altijd en overal vastleggen. Met zijn 18 mm brandpuntsafstand (ultra groothoek op full frame) en f/8.0 vast diafragma helpt de Funleader LensCap je meer spontane momenten vast te leggen. De dichtstbijzijnde scherpstelafstand van de lens is 60cm. Het heeft geen autofocusdeeltjes nodig omdat het profiteert van het concept van hyperfocusafstand. Anders verwoord: focussen is niet nodig, ieder shot is altijd scherp. 

Vooral gericht op creativiteit

Hoewel de Funleader LensCap je een ongelooflijke lol in je fotografie kan brengen is het wel handig om te onthouden dat hij zeker niet perfect is qua optiek. Het is geen lens voor hoogwaardige optische prestaties, maar is daarentegen ontworpen voor speels gebruik. Het geeft een ervaring van vreugde. Het is alsof je een Lomo-camera gebruikt die meer nadruk legt op creatie dan op optisch effect. Doordat alles ten alle tijden in focus is kun je meer tijd besteden aan het maken in plaats van te focussen en zo het moment te missen. Het is eigenlijk alleen al de moeite waard om een Funleader LensCap te hebben in plaats van een originele bodycap, aangezien ze in early access maar zo'n 70 euro kosten (wat ongeveer evenveel kost als een pinhole objectief).

Vignette effect

Ghosting, flaring, een heftig vignet; dit objectief heeft het allemaal. Maar het gaat Funleader niet om het bouwen van de meest perfecte lens. Vandaar dat ze hem zo extreem klein hebben weten te houden. Uiteraard betekent dit wel dat je vast zit aan een diafragma van f/8.0. Wat betekent dat het briljant werkt bij daglicht maar wanneer je de lens 's nachts gebruikt, is het beter om een statief te gebruiken. Voor meer informatie is een video te bekijken op de originele Kickstarter pagina. 

  • Brandpuntsafstand: 18 mm
  • Diafragma: f/8.0
  • Gezichtsveld: 100 °
  • Kast scherpstelafstand: 0,8 m
  • Constructie: 6 elementen in 4 groepen
  • Coating: meervoudig gecoat
  • Materiaal behuizing: Messing
  • Afwerking: verchroomt
  • Gewicht: 80 gram
  • Grootte: 62 mm × 15 mm
afbeelding van Siem van Woerkom

Siemvan Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanSiem