Luxe komt met een prijs

Dit is de Leica M10-P ASC 100 EDITION

Siem van Woerkom 414 0
Hij kost bijna 19.000 euro maar dan heb je wel een prachtige (en unieke) camera. Een Leica die hommage brengt aan de American Society of Cinematographers.

Leica komt met hommage aan de ASC

Het lijkt alsof we bijna iedere week over een nieuwe Leica schrijven, maar dit betreft wel een heel erg bijzonder model. Met de M10-P ‘ASC 100 Edition’ heeft Leica namelijk een passend eerbetoon aan de filmwereld gecreëerd ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de oprichting van de American Society of Cinematographers.

Bestaande uit een Leica M10-P camera en een Leica Summicron-M 35 f/2 ASPH lens biedt de set twee speciaal op maat gemaakte cinematografische modi die het een exclusief en professioneel hulpmiddel voor cinematografen en filmmakers maken. De set bevat ook een Leica VISOFLEX elektronische accessoire zoeker en een Leica M-PL-montageadapter die het mogelijk maakt om bijna alle cinematografische lenzen met PL-bevestiging te gebruiken die op de markt verkrijgbaar zijn.

De American Society of Cinematographers, opgericht in 1919, is 's werelds oudste vereniging voor filmmakers en verenigt de beste professionele cinematografen van onze tijd. Net als Leica heeft deze buitengewone samenleving al meer dan 100 jaar invloed uitgeoefend op hoe mensen over de hele wereld beelden waarnemen en vastleggen. 

Een paar unieke extra's

De authentieke Cine Looks die kunnen worden gekozen uit het cameramenu zijn ontwikkeld door Leica in samenwerking met enkele van 's werelds meest invloedrijke cinematografen en leden van de ASC. Terwijl de ‘ASC Cine Classic’ modus een klassieke, analoge 35-mm cinema-look simuleert, levert de ‘ASC Contemporary’ modus de huidige digitale look van hedendaagse films. Beeldverhoudingen die in de cinematografie worden gebruikt, kunnen ook worden geselecteerd in het menu. Eenmaal geactiveerd, wordt de geselecteerde beeldverhouding weergegeven als een helder kader in de Live View-modus. Met de Leica M10-P ‘ASC 100 Edition’ kunnen cinematografen en regisseurs scènes met elke gewenste lens bekijken en beoordelen voordat het fotograferen begint.

Samen met de Leica FOTOS-app kan locatie-scouting bijvoorbeeld ook veel eenvoudiger worden gemaakt, omdat de resultaten onmiddellijk kunnen worden gedeeld en besproken met alle betrokken partijen.

De moderne interpretatie van de oorspronkelijke visie van Oskar Barnack op de 'Ur-Leica' als hulpmiddel bij de cinematografie wordt herhaald in het unieke ontwerp van de Leica M10-P 'ASC 100 Edition: de gravures op de zwart verchroomde oppervlakken zijn tevens volledig in het zwart, en de technisch-functionele look wordt overgenomen in het leer, dat vergelijkbaar is met dat op de Leica SL. In tegenstelling tot het ontwerp van die specifieke camera, bezit de Leica M10-P 'ASC 100 Edition een goudkleurige geanodiseerde afwerking van de versie van de LEICA SUMMICRON-M 35 f/2 ASPH lens. Het unieke uiterlijk van de Leica M10-P ‘ASC 100 Edition’ wordt verder aangevuld met het ASC-logo op de bovenplaat. De combinatie van de elektronische zoeker, PL-mount cine lenzen, de Cine Looks en aspect ratio-opties maakt het gebruik van de camera als 'filmische' zoeker mogelijk en maakt het een buitengewoon veelzijdig en handig hulpmiddel voor filmmakers.

De Leica M10-P ‘ASC 100 Edition’ zal beschikbaar zijn vanaf de herfst van 2019, welke maand precies weten we op moment van schrijven nog niet.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem