De race gaat verder

Xiaomi onthult nieuwste smartphone met 108-megapixel sensor

Siem van Woerkom 911
Met de Xiaomi CC9 Pro telefoon zal het mogelijk zijn om foto's te schieten die 'zo groot als billboards' uit te printen zullen zijn.

Hoe ver gaan we nog?

We hebben officieel telefoons die foto's schieten van meer dan 100 megapixels. Xiaomi heeft vandaag de CC9 Pro-smartphone onthuld met bijzondere en mooie specs. Maar de belangrijkste headline gaat toch wel om die camera's op de achterkant. De camera van 108 megapixels heeft bijvoorbeeld meer resolutie dan de middelgrote GFX 100-camera van 102 megapixels (die een sensor heeft die uiteraard wel zo'n 15 keer zo groot is). Bovendien heeft de CC9 Pro nog vier andere camera's aan de achterkant: een 5-megapixel 5x telefotosensor, 12-megapixel 2x telefotosensor, 20-megapixel ultragroothoeksensor en een 2-megapixel macrocamerasensor met grote 1,75um pixels.

Samsung ontwikkelde de ISOCELL Bright HMX-sensor met 108 megapixels in combinatie met Xiaomi. Als een 1/1,33-inch type sensor is hij behoorlijk groot. Bijna driekwart van de grootte van de 1-inch sensor op de RX100 VII van Sony bijvoorbeeld. De 5-megapixel 5x zoom camerasensor ondersteunt hybride zoomniveaus van 10x tot 50x, waardoor deze telefoon een behoorlijk indrukwekkend zoombereik heeft. 

xiaomi

Valsspelen? 

Een resolutie van 108 megapixel, op een ienemienie sensor. Hoe werkt dat dan? Standaard werkt de sensor als een 27-megapixelcamera maar er is de optie om foto's te maken met Samsung's Tetracell-technologie, waardoor de sensor vier pixels beweegt en samenvoegt. Hierdoor kan je in situaties met voldoende licht (lees: alleen overdag in een scene met zonlicht) met alle 108 miljoen pixels fotograferen om 'prints op billboard-niveau tot 4,24 meter hoog te produceren', zegt Xiaomi.

De ultra groothoek camerasensor heeft een beeldveld van 117 graden en er is een 32-megapixelcamera aan de voorkant voor al je selfies. Om trillingsvrije opnamen te garanderen, heeft de CC9 Pro een 4-assige optische beeldstabilisator en gebruikt Xiaomi's ShootSteady-technologie om 4K-video vloeiend te maken. Het heeft slo-mo-snelheden tot 960 fps en heeft zelfs een V-logcvideomodus om het dynamisch bereik te maximaliseren (let wel op dat je in deze stand je beelden zelf zult moeten kleuren).

xiaomi

Afgezien van de camera's, onderscheidt de CC9 Pro zich door de gigantische 5,260 mAh-batterij die een indrukwekkend uithoudingsvermogen zou bezitten. Andere kenmerken zijn een edge-to-edge 6,47-inch gebogen FHD AMOLED-display en Snapdragon 730G processor.

De Xiaomi Mi CC9 Pro zal morgen in China te koop zijn voor 2.799 yuan (of ongeveer 350 euro). Hiervoor krijg je 6 GB RAM met 128 GB opslag. Er is ook de duurdere CC9 Pro Premium Edition voor 3.499 yuan (zo'n 450 euro), die wordt geleverd met 8 GB RAM en 256 GB opslag.

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem