Verschil tussen 50mm f/1.2 en de 85mm f/1.4

Verschil tussen 50mm f/1.2 en de 85mm f/1.4

Eefke Burg 347 0
Fotograaf Jessica Kobeissi maakt prachtige portretten en is er in haar werk altijd naar op zoek om zo mooi mogelijke foto's te maken. Dit keer experimenteert ze met een model en twee verschillende objectieven: de 50mm f/1.2 en de 85mm f/1.4. Goed om te weten is dat ze tijdens deze experimenten niet van plek verandert, dus dat je ook de verschillen in brandpunstafstand goed kan zien.

50mm f/1.2 en 85mm f/1.4 full body

Ze begint met een full body shot waarin haar model van top tot teen zichtbaar is. Ze maakt eerst een foto met de 50mm f/1.2. Daarin is goed te zien dat het volledige lichaam scherp is maar dat de stoel waar het model op zit dat ook is en ook het muurtje dat het model omringt nog duidelijk scherp in beeld is. In de achtergrond is een boom in de onscherpte te zien. Ondanks dat deze zich veel verder achterin bevindt is deze nog duidelijk te onderscheiden. De bokeh hiervan oogt nog erg 'rommelig,' lijnen tekenen zich duidelijk af in de achtergrond.

Lees ook: Nikon Z 6 – 1 jaar later

Bij het fotograferen met de 85mm f/1.4 is dit duidelijk anders: het been wat zich voor het model bevindt is al onscherp. De achtergrond laat duidelijk minder tekening zien en prachtige bollen onscherpte. Wellicht is dit niet volledig een eerlijke vergelijking: omdat we ons ook veel dichter op het model bevinden. Je ziet ook duidelijk de stop lichtsverschil bij het vergelijkingsshot en dat je deze wel degelijk mist.

Lees ook: Fujifilm X-Pro 3: prachtige weelderige kleuren

Handiger is dan ook de verschillende shots die ongeveer gelijk zijn met elkaar te vergelijken. Zo kan je bij 5 minuut 39 een fullbody shot terugzien gemaakt met de 85mm f/1.4. Als je dit vergelijkt met het fullbody shot van de 50mm 1.2 bij 56 seconden zie je daadwerkelijk een betere vergelijking. Deze vergelijking gaat met name op in de onscherpe gedeeltes in de achtergrond.

Een betere vergelijking tussen de 50mm f/1.2 en de 85mm f/1.4

Maar écht een goede vergelijking zou het zijn om de 50mm f/1.2 en de 85mm f/1.4 met elkaar te vergelijken met ongeveer dezelfde compositie. Dan pas zie je echt hoe de twee objectieven in de praktijk presteren.

Bekijk de volledige video hieronder:

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke