Wat is het verschil tussen een F-waarde en een T-waarde?

Wat is het verschil tussen een F-waarde en een T-waarde?

Jasper van Bladel 2256 0
In de fotografie zijn we gewend aan het gebruik van f-waardes, waarmee de lichtsterkte van een objectief aangeduid wordt. In de filmwereld gebruiken ze de t-waarde, die net wat verschilt van de f-waarde. Wat is nu precies het verschil?

Een groot verschil tussen film-objectieven en foto-objectieven is dat de diafragmawaarde anders wordt weergegeven. Waar we het in de fotografie altijd hebben over de f-waarde, spreken ze bij cine-objectieven over t-waardes. T-waardes zijn vergelijkbaar met f-waardes, alleen net een beetje preciezer. Elk objectief, hoe goed ze ook zijn, absorbeert wat licht. Dit betekent dat, als je je belichting uitrekent op basis van je diafragmawaarde, je altijd een beetje onderbelicht. De T-waarde is de f-waarde, gecorrigeerd voor deze absorptie, waardoor je correcter je belichting kunt uitrekenen.

Kortom: de f-waarde is de uitkomst van een berekening: brandpuntsafstand gedeeld door maximale diafragmaopening. De t-waarde is een daadwerkelijk gemeten waarde.  

Consistentie

Maar waarom is dat nu zo belangrijk? Filmproducties zijn vaak enorm kostbaar en consistentie, bijvoorbeeld bij het wisselen van objectief, is dus erg belangrijk. Een verschil in belichting ga je dan terugzien, terwijl het in de fotografie veel eenvoudiger en minder kostbaar is weg te werken door belichtingscorrectie of nabewerking.

Opzoeken

Het is logisch dat de t-waarde niet automatisch vast te stellen is voor ieder objectief, deze waarde moet dus echt gemeten worden. Voor filmobjectieven is dat gebeurd, waardoor ze dus een t-waarde toebedeeld krijgen. Ieder foto-objectief heeft uiteraard ook een t-waarde naast de normale f-waarde. Als je benieuwd bent naar welke t-waarde jouw foto-objectieven hebben, kun je deze bijvoorbeeld opzoeken bij DxO. Daar kun je ook goed zien dat de t-waarden van verschillende geteste  f/1.4 objectieven verschillen, van T 1.5 tot T 1.7.

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper