Kan je écht het verschil zien tussen HD en 4k?

Eefke Burg 1328 0
Youtuber Matti Haapoja vroeg zich af of je daadwerkelijk wel een verschil ziet tussen HD en 4k. Dus ging hij in zijn YouTube video op zoek naar de verschillen tussen HD en 4k. De verschillen zijn op het eerste gezicht duidelijk: 4k beelden zijn een stuk groter en daarmee is het moeilijker om met deze beelden te werken. De kwaliteit van 4k beelden zijn overduidelijk beter dan HD. Maar de daadwerkelijke vraag is: kan je dit verschil ook met het blote oog zien? Hij gaat op onderzoek uit.

HD en 4k in verschillende formaten

Matti Haapoj begint zijn video met een intro van een man die loopt over straat. Hij vertelt dat hij deze intro in verschillende formaten heeft geschoten: een deel van het materiaal is in 1080 of zelfs 720 geschoten en een deel van deze video is in 4k geschoten. Had je dat al door toen je begon met het bekijken van deze video? Waarschijnlijk niet.

Lees ook: Smartphone camera doet medische tests

Zie jij het verschil tussen HD en 4k? 

Als hij vervolgens het materiaal laat zien, vertelt hij erbij welk materiaal in 4k is geschoten, welk materiaal in 1080 is geschoten en welk materiaal in 720 is geschoten. Ook nadat je het terugkijkt kan alleen een zeer getraind oog het verschil zien tussen de verschillende formaten. En zelfs dan, geeft hij aan, kan het slechts in kleine details gezien worden. Hij bekijkt het materiaal op zijn 5k monitor. We denken dat je de verschillen wel degelijk kan zien op grotere monitoren. Zie jij het verschil? Kijk zelf.

 

 

Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel: Epidemie dodelijke ongelukken door selfie

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke