F-stop en t-stop: wat is het verschil?

Amy Schutte 2709
Diafragmawaarden worden in fotografie uitgedrukt in f-stops. Maar er is ook de t-stop. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee? Het zijn andere waarden om hetzelfde uit te drukken. Toch?

Het is vrij technisch en ingewikkeld. Gelukkig heeft youtuber Wolfcrow een duidelijke video gemaakt.

 

 

F staat dus voor focal length (brandpuntsafstand) en T staat voor transmission numbers. In de basis komt het er op neer dat de F-stop een theoretische waarde is terwijl de T-stop een gemeten waarde is. De T-stop is dus nauwkeuriger.


Volgens Wolcrow zijn er drie redenen waarom fabrikanten van objectieven zich of f-getallen richten en de t-getallen links laten liggen, terwijl ze in cinematografie juist wel gebruikt worden:

  1. De belichtingsmeters van je camera compenseren de kleine verschillen in belichting tussen twee verschillende objectieven met dezelfde f-getallen maar verschillende t-getallen
  2. Het grootste verschil in transmissie dat je zult hebben is ongeveer eenderde van een stop. Dit is gemakkelijk recht te trekken in de nabewerking.
  3. Om elke lens te testen op exacte t-getallen is duur en tijdrovend. Omdat het niet zodanig van belang is voor het functioneren van de lens, is het voor de meeste fabrikanten het geld niet waard.

Bij cinematografie is dat juist wel van belang, omdat meerdere scènes, meestal opgenomen over een tijdspanne van meerdere dagen, en opgenomen met verschillende lenzen, moet matchen. Nabewerking is ingewikkelder en duurder dan voor fotografie. De diafragmawaarde moeten dus zeer nauwkeurig zijn. Daarom wordt bij film objectieven de t-getallen wel onderzocht en weergegeven.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy