Sony FE 85mm f/1.4 GM versus Samyang 85MM F/1.4 AF Sony FE, welke is beter?

Sony FE 85mm f/1.4 GM versus Samyang 85MM F/1.4 AF Sony FE

Eefke Burg 416 0
De Sony FE 85mm f/1.4 GM is op dit moment verkrijgbaar voor € 1.899,- en de Samyang 85MM F/1.4 AF Sony FE is met € 699,- voor slechts een fractie van deze prijs te verkrijgen. Wat krijg je voor het verschil in waarde? Verschillen de objectieven daadwerkelijk zoveel?

Sony FE 85mm f/1.4 GM versus Samyang 85MM F/1.4 AF Sony FE

Voor veel fotografen is een 85mm de ideale prime: het is vaak de ideale brandpuntsafstand voor het maken van portretten. Voor liefhebbers van Sony schreef ik al eerder deze review over de Sony FE 85mm f/1.4 GM, waar bleek dat het objectief uitstekend presteert in moeilijke lichtsituaties. Voor sommige mensen is de prijs (€ 1.899,-) echter een struikelblok en deze kijken dan ook met hongerige ogen naar de Samyang 85MM F/1.4 AF Sony FE die voor € 699,- voor een stuk gunstigere prijs verkrijgbaar is. Wat zijn de verschillen en wanneer zou je voor welk objectief moeten kiezen? Deze vraag vroeg ook Lee Morris zich af in zijn video.

Verschil in features tussen de Sony en de Samyang 85mm

De Sony FE 85mm f/1.4 GM heeft meer functies dan het gemiddelde objectief. Het diafragma kan, naast dat het via de camera bediend kan worden, ook worden bediend via de diafragmaring op het objectief zelf. Vooral fijn aan deze functie is dat het mogelijk is om het diafragma 'zonder clicks' in te stellen. Dit betekent dat je ook tussenwaarden kan kiezen, wat voor vooral videogebruikers erg nuttig kan zijn. Als je hebt scherpgesteld maar je wil nog een foto maken zonder de scherpstelling te veranderen, dan heeft de Sony 85mm een knop waarmee je kan voorkomen dat de camera opnieuw scherpstelt.

Lees ook:  Preview Canon RF 85MM F/1.2L USM

De Samyang heeft deze functies allemaal niet. Het enige wat dit objectief heeft is een focusring waar je mee scherp kan stellen. Lee Morris geeft echter aan dat hij persoonlijk de extra functies die op de Sony zitten in de praktijk echter niet snel zou gebruiken.

Kwaliteitsverschil in frames

Lee Morris laat in zijn video verschillende exact dezelfde shots zien om een goede vergelijking te kunnen trekken. Hier is het duidelijk dat de centrumscherpte bij beide objectieven hetzelfde is, maar dat de randscherpte nét wat beter is bij de Sony. Verder als je de shots naast elkaar ziet die hij heeft gemaakt, dan zie je dat Sony de kleuren net wat blauwer weergeeft, waar Samyang de kleuren wat warmer weergeeft. Dat werkt in de blauwe muur in het voordeel van de Sony, maar zou bij portretten mogelijk in het voordeel kunnen uitvallen van de Samyang. Dat is een kwestie van smaak, dus daar zou je zelf naar moeten kijken. Lee Morris geeft echter ook aan dat dit kan liggen door de samenwerking van het objectief met de body (met name de witbalans). Als hij in Camera Raw de kleurtemperatuur aanpast zie je bijna geen verschil meer.

Andere verschillen tussen de Sony & Samyang

Lee Morris test ook nog het beeld met betrekking tot flares als hij recht in de zon fotografeert. De Sony komt hier betrekkelijk beter vanaf dan de Samyang: die wat minder coating heeft om flares tegen te gaan. Tijdens de laatste test waarin de autofocus bij het opnemen van video wordt getest geeft Lee aan dat het verschil tussen Sony en Samyang niet erg groot is, toch zie je in de comments van de video terug dat er wel een verschil is een dat de Sony wel wat beter zijn focus behoudt.

Conclusie

Lee Morris trekt de conclusie dat het verschil in kwaliteit niet het verschil in prijs rechtvaardigt, omdat er te weinig verschillen zijn die er volgens hem er toe doen. We moeten daarbij opmerken dat voor videogebruikers het behoud van focus wel belangrijk kan zijn bij video. Om te kunnen beoordelen of dit ook voor jou geldt, bekijk de video hieronder:

 

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke