Prachtige bokeh bij de Canon RF 85MM F/1.2L USM

Nog niet in de winkel, al wel een hands-on: de Canon RF 85MM F/1.2L USM

Eefke Burg 3053 0
Ik kon de Canon RF 85MM F/1.2L op de Fotofair al kort even vasthouden en ben erg enthousiast over deze nieuwe aanwinst van Canon.

Lees ook: Griezelig realistische deepfakes van bekende personen

Tekst en fotografie: Eefke Burg

Testmodel Canon RF 85MM F/1.2L USM

Als ik het objectief voor het eerst in mijn handen heb valt het meteen op dat het prettig in de hand ligt. De scherpstelling is snel en soepel en het bijzonder mooie bokeh waar de 85mm objectieven van Canon om bekend staan, mag ook bij de Canon RF 85MM F/1.2L USM niet ontbreken.

Als ik echter mijn tas pak om een kaartje in de testcamera te doen, word ik al snel tegengehouden door Canon-ambassadeur Richard Buijsman. Foto's van het objectief maken mag, maar foto's maken mét het objectief nog niet. Althans, deze foto's mogen niet naar buiten komen. Dit omdat dit nog een testmodel betreft, waarin Canon in de laatste weken voor de release nog de allerlaatste zaken perfect maakt. Maar foto's maken van de Canon RF 85MM F/1.2L USM is geen probleem, sterker nog, de modellen aanwezig op de Fotofair poseren hier met alle liefde mee, al is het gewichtheffen met het objectief waarschijnlijk ironisch bedoeld, gezien het objectief slechts 1195 gram weegt.

Lees ook: Beste naaktfoto maand juni

Ook in testmodus is het een prachtig objectief. Met het diafragma volledig open, is de kwaliteit van het beeld bijzonder mooi. De autofocus is razendsnel en bij de testshots die ik heb kunnen maken is er een groot gedeelte goed scherp gesteld op de ogen. Gezien het objectief door veel mensen gebruikt gaat worden voor portretfotografie is dit een prettige eigenschap. De bouwkwaliteit is duidelijk aanwezig. De Canon RF 85MM F/1.2L USM maak gebruikt van het innovatieve BR (Blue Spectrum Refractive) glas waardoor chromatische aberraties worden geminimaliseerd en een asferisch element om sferische aberraties te minimaliseren.

Canon RF 85MM F/1.2L USM: Twee varianten

Richard Buijsman vertelt me dat er twee varianten gaan uitkomen van het objectief: een reguliere variant en een variant waarbij het scherpstelveld verschoven kan worden. Als dit alternatief daadwerkelijk op de markt gaat komen, is dit een functie die we nog niet eerder hebben gezien bij Canon. We zijn dan ook erg benieuwd naar hoe deze functie in de praktijk gaat werken.

Het is nog even afwachten tot morgen, voordat we de Canon RF 85MM F/1.2L USM daadwerkelijk kunnen opvragen om te kunnen reviewen. Ik heb in ieder geval erg hoge verwachtingen!

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke