Zie jij het verschil tussen echt of deepfakes?

Griezelig realistische deepfakes van bekende personen

Eefke Burg 937 0
Eerder verwijderde Facebook altijd vervalste video's. Tegenwoordig verkleinen ze het bereik hiervan en geven daarnaast de feiten neer hoe het daadwerkelijk zit. Een nieuwe reeks van virale deepfakes waar onder andere topman Mark Zuckerberg 'aan het woord komt' stelt dit nieuwe beleid van Facebook op de proef.

Hyperrealistische deepfakes van bekende mensen

Kunstenaars Bill Posters en Daniel Howe zitten achter deze deepfakes en werkten onlangs samen met het adverteerdersbureau Canny om door AI gegenereerde valse video's te maken van beroemde mensen die het hadden over het mysterieuze 'Spectre' wat in werkelijkheid een tentoonstelling was van artiesten op het Sheffield Doc Fest.

Deepfakes zetten Donald Trump en Zuckerberg in een slecht daglicht

De nep-Zuckerberg vertelt; 'stel je voor één man, met volledige controle over miljarden gestolen gegevens van mensen. Als hun geheimen, hun leven, hun toekomst. Ik ben het allemaal aan Spectre schuldig. Spectre liet me zien dat wie de gegevens beheert, ook de toekomst beheerst.'

Lees ook: Wat is je Instagram account waard?

Ook een fake Donald Trump komt aan het woord in één van de deepfakes. 'Heb je je altijd al afgevraagd waarom ik zo populair ben? En denk je dat dit door mijn grote brein komt? Misschien. Maar serieus het draait allemaal om twee dingen: algoritmes en data.' Hij vervolgt dat hij de grootste heist van de eeuw heeft uitgevoerd, maar dat mensen hier geen idee van hebben.

Lees ook: Beste naaktfoto maand juni

Het kunstproject van de makers wil aandacht vragen voor hoe data tegenwoordig wordt gebruikt en hoe deepfakes de werkelijkheid kunnen vervormen. Het project vraagt aandacht voor hoe Artificial Intelligence kan worden gebruikt om manier om invloed uit te oefenen op het publiek. Bekijk zelf een aantal video's. Zie jij het verschil?

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke