Nieuwe technologie deepfakes: schrikbarend echt

Mensen zeggen wat je wilt met nieuwe technologie deepfakes

Eefke Burg 404 0
Alles wat de media zegt is fake news, toch? De griezelige wereld waar Donald Trump zich in lijkt te bevinden komt steeds dichter bij de werkelijkheid. The Verge ontwikkelde samen met de Stanford Universiteit een editor waar je gemakkelijk mensen alles laat zeggen wat je wilt. Met de video-editor krijg je in beeld een transcript te zien dat je gemakkelijk kan aanpassen waarna de video zo wordt gewijzigd, dat de hoofdpersoon in de video de tekst uitspreekt die je wil.

Veranderen van uitspraken van mensen met één druk op de knop

Deepfakes, Artificial Intelligence en de impact ervan op video en fotografie wordt een steeds groter probleem. Als je dacht dat het allemaal overdreven was, wacht dan maar tot je onderstaande video ziet. Hierin is de nieuwe technologie te zien die werd ontwikkeld door The Verge onder leiding van Adobe Research in samenwerking met de Stanford Universiteit. De technologie waarmee je kan aanpassen wat mensen zeggen werkt vloeiend, je ziet niet eens een aanpassing en er is ook nog steeds een vloeiende audioflow. Er zijn geen jump cuts of iets dergelijks te zien. Met deze nieuwe technologie wordt het manipuleren van beeld steeds makkelijker: je hoeft enkel de tekst in beeld aan te passen.

Lees ook: Wanneer gebruik je 85mm, 105mm of 135mm?

In de video die de groep maakte om de technologie te laten zien, is het te zien dat quotes van mensen zo kunnen worden gemanipuleerd dat het lijkt alsof ze iets anders zeiden. Voor fans van Apocalypse Now is te zien hoe beroemde quotes uit de film worden aangepast tot iets heel anders.

Deepfakes gemakkelijk te maken door iedereen

Op dit moment is de technologie niet beschikbaar voor de consument, maar dit zou kunnen veranderen. De technologie hebben ze laten testen door een proefpersoon, die opmerkte dat het bewerken van de videoclips met de spraak erin net zo gemakkelijk was als het bewerken van een afbeelding.

Lees ook: Man aangeklaagd wegens illegaal drone vliegen

De werking van deepfakes

De deepfake technologie werkt doordat de spraak van het hoofdonderwerp geanalyseeerd wordt en dat hierin de gemeenschappelijke geluidspatronen worden geisoleerd worden. Deze componenten van geluiden kunnen gekoppeld worden aan gezichtsuitdrukkingen die de spreker maakt bij het maken van deze geluiden. Dit wordt dan weer gecombineerd met een 3D-model, waarop het onderste gedeelte van het gezicht van de spreker wordt geplaatst om de juiste gezichtsbewegingen te maken.

Het meest angstaanjagende was dat de grote meerderheid van een testgroep die de video's te zien kreeg, voor de gek werd gehouden door de deepfakes. Laat jij je ook voor de gek houden? Bekijk de video hieronder.

 

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke