APS-C versus full frame

APS-C versus full frame

Eefke Burg 1042 0
APS-C versus full frame: nu er steeds betere APS-C camera’s uitkomen zie je dat er steeds meer vergelijkingen worden gemaakt. Sonder Creative organiseerde een shootout tussen de Zeiss Batis 85 mm f/1.8 en de Fujifilm 56 mm f/1.2.

Is het APS-C objectief vergelijkbaar met het full frame objectief?

Zijn deze twee objectieven vergelijkbaar? Zoals je kan zien in de voorbeelden produceren de objectieven een zeer vergelijkbaar gezichtsveld en scherptediepte op de sensoren van hun respectieve camera’s als ze wijd open fotograferen. Is het de moeite waard om € 2.450,- te besteden aan een Sony A7 III met ZEISS Batis 85 mm f/1.8 combinatie of is het verstandiger om geld te besparen door slechts € 1.985 aan de Fujifilm X-T3 met de Fujifilm 56 mm f / 1.2 uit te geven?

Links full frame Sony A7 III met ZEISS Batis 85 mm f/1.8 rechts APS-C Fujifilm X-T3 met de Fujifilm 56 mm f / 1.2

In de test werkte Sonder’s Usman Dawood samen met fotograaf Anete Lusina, model Danielle Warwick en Assistent Alex Cousins. Dawood en Lusina fotografeerden om de beurt met elk van de systemen en dit bleek een goed idee te zijn, omdat ze het uiteindelijk ook niet eens werden welke combinatie het beste was.

Links full frame Sony A7 III met ZEISS Batis 85 mm f/1.8 rechts APS-C Fujifilm X-T3 met de Fujifilm 56 mm f / 1.2

Beiden waren het erover eens dat de Sony / ZEISS-combinatie beter presteerde in termen van zowel snelheid als algehele scherpte - vooral in de hoeken - maar Dawood vond dat de Fuji wel wat meer ‘karakter’ had en Lusina adviseerde de Fujifilm cameracombinatie in het algemeen gewoon op basis van gevoel. Opvallend is dat de Zeiss combinatie kleur mooier weergeeft. 

Bekijk de video voor een volledige vergelijking tussen het APS-C en full frame systeem

Als je kijkt naar de afbeeldingen, welke combinatie heeft dan jouw voorkeur?

Bekijk de volledige video hieronder om te zien hoe zowel de full frame als de APS-C presteert met alle verschillen en overeenkomsten en bekijk het Sonder Creative YouTube-kanaal als je meer vergelijkingen zoals deze wilt zien.

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke