Video: DSLR vs Mirrorless

DSLR versus Mirrorless

Redactie 1597 2
Je hebt natuurlijk het altijddurende gevecht tussen Nikon versus Canon, maar de laatste jaren is er een andere discussie bijgekomen die soms de hoofdtoon voert. Mirrorless of toch de spiegelreflex? In een grappig filmpje haalt Kai van DigitalRev alle vooroordelen over spiegelloze camera’s uit de kast en vraagt zich af waarom de dslr zo in het verdomhoekje zit.

We zijn de eersten om te zeggen dat sommige vooroordelen die Kai aanhaalt in onderstaand filmpje absoluut overdreven zijn en langzamerhand door de tijd vooruitgang worden ingehaald. Toch zit er enige vorm van waarheid in deze video.

Op satirische wijze pareert hij de argumenten om voor een spiegelloos model te kiezen en breekt hij een lans voor de klassieke dslr.

Wat vinden jullie?

We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe jullie over deze kwestie denken. Kiezen jullie voor mirrorless, of blijven jullie de aloude (d)slr trouw?

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van datzegiktoch_150323

Ik ben vorig jaar overgestapt van 25 jaar Pentax slr/dlsr naar Olympus mft, ik moest in het begin even wennen aan de kleinere camera en handeling, maar zou zeker niet meer terug willen. Veel lichter, zeer compacte lenzen, zeker in het tele gebied.
Omdat ik veel macro doe is extra scherptediepte zeker welkom.
Stroom gebruik is hoger, ach 2 extra third party accu´s erbij en ik heb nog nooit zonder gestaan.

afbeelding van peterheins

Ik heb 2 CANON 760D 's en sinds kort ook de CANON M5. Laatst wilde ik een fotoshoot doen in de studio , ik dacht ik ga met de M5 aan de gang. In de studio gebruik ik altijd de M stand omdat ik met flitsers werk en dan precies het efffect kan bepalen. Meestal gebruik ik ISO100/200 F8 en 1/200sec. Echter omdat de M5 alleen een electronische zoeker heeft en het scherm achter op de camera krijg je het WYSIWYG effect. Door de vaste instelling is het beeld dus zwart , ik zie niks , dus kan de compositie niet bepalen en het scherpstelpunt niet bepalen. Na nog wat proberen toch maar de 760D gepakt en daarmee de shoot gedaan. Dat is dus een groot gemis bij de systeemcamera's : ze hebben geen optische zoeker waar je doorheen kan kijken ook al staat de camera uit. En ook het batterij gebruik is door het schermpje en de electronische zoeker best nog steeds wel een min puntje. Met dezelfde accu in de 760D kan ik met gemak 1000 foto's schieten en nog tussendoor terug kijken en laten zien aan het model. Met de M5 heb ik het nog niet uitgeprobeerd , maar met de M3 kon ik er met moeite 250 foto's uitpersen en dan was de accu schoon leeg. Ik was eerst van plan om 1 van de 760D's te verkopen maar daar ben ik van terug. Ze hebben bijde hun voors en tegens. Als je op pad gaat is de M5 een top camera, maar niet voor studiofotografie.