Vooruitblik 2013: Sony - Fullframe NEX-9?

Julian 3441 1
Volgens de nieuwste geruchten gooit Sony haar fullframe-plannen om. In de toekomst moeten de fullframe-camera's van de fabrikant uniek zijn ten opzichte van hun Canon- en Nikon-tegenhangers. Een fullframe NEX-9 lijkt mooi in dat straatje te passen.

Van Canon en Nikon verwachten we in 2013 nieuwe aps-c-topmodellen, Sony introduceerde in 2011 al de A77 en A67 en die lijken de tand des tijds nog wel even te kunnen doorstaan. Wel lijkt het erop dat Sony nieuwe instapmodellen zal introduceren, mogelijk opvolgers voor de A37 en A57. Geruchten spreken over een nieuwe sensor.

Fullframe

Voor de introductie van de Sony A99 hadden we nog hoge verwachtingen van het prijspunt. Sony bracht immers in 2009 al de fullframe A850 op de markt, met een prijskaartje van 2000 euro. De geavanceerde SLT-A99 kreeg echter een flink hoger prijskaartje, komt er een goedkoper broertje?

Een antwoord voor de goedkopere Nikon D600 en Canon 6D heeft Sony op het moment dus niet. Het zou ons verbazen als de fabrikant dit zo laat in het komende jaar. Sony staat erom bekend om veel afgeleide modellen te introduceren.

De meeste camera's in het Sony-assortiment zijn er in tweevoud: een geavanceerd model en een iets uitgeklede goedkopere uitvoering (A77/A67, A57/A37, NEX-7/NEX-6, NEX-5R/NEX-F3). Sony heeft alle ingrediƫnten in huis om diezelfde strategie op de A99 toe te passen.

Volgens de nieuwste geruchten heeft Sony de fullframe-planning echter flink overhoop gegooid. Het bedrijf wil met unieke modellen komen om de concurrentie met Nikon en Canon aan te scherpen. Dat zou kunnen betekenen dat er geen afgeleide van de A99 komt maar dat Sony zich concentreert op bijvoorbeeld een fullframe NEX-camera.

Sony A99
De Sony A99 valt in de prijsklasse van de Canon 5D Mark III en Nikon D800. Concurrentie voor de EOS 6D en D600 heeft Sony nog niet. Komt er een goedkopere versie van de A99 of gooit de nieuwe fullframe-planning roet in het eten?

Sony NEX-9 met fullframe-sensor?

Met de NEX-VG900 videocamera heeft Sony bewezen dat het mogelijk is een camera met E-vatting en fullframe-sensor te maken. Hoewel je ook kunt fotograferen met de VG900, is het apparaat vooral gericht op video.

Als het technisch kan, waarom introduceert Sony dan niet een NEX-9 met fullframe-sensor? Wij vermoeden dat dit te maken heeft met de objectieven. De huidige NEX-objectieven dekken niet de volledige sensor. Mogelijk werkt Sony achter de schermen hard aan een line-up fullframe-objectieven met E-vatting en kunnen we in 2013 de NEX-9, inclusief objectieven, verwachten.

Volgens geruchten zal het nog wel even duren voordat we zo'n camera te zien krijgen. De tweede helft van 2013 kan interessant worden wat Sony betreft.

Sony NEX-VG900
De Sony NEX-VG900 heeft een fullframe-sensor en E-mount. Alle ingredienten voor een fullframe NEX-9 zijn aanwezig, nu de objectieven nog.

Sony RX-serie

In 2012 wist Sony te verrassen met de RX100 en de RX1. Compactcamera's met respectievelijk een 1-inch- en een fullframe-sensor. De typenummers lijken ruimte over te laten voor een tussenmodel: de RX10. Logischerwijs zouden we dan ook een sensorformaat verwachten dat er tussen valt, een aps-c-sensor bijvoorbeeld.

Sony heeft met haar NEX-serie echter al een lijn compacte aps-c-camera's in het assortiment, of de fabrikant toegevoegde waarde ziet voor een RX-camera met vast objectief is dus de vraag.

Mocht het zover komen, dan zien we twee scenario's voor ons: een RX10 met vast compact zoomobjectief, zoals de 16-50mm pancakezoom voor de NEX-camera's, of een variant met vast brandpunt. Dat zou het geheel nog compacter kunnen maken.

In 2012 kwam Sony met de RX100 en de RX1. Wat ons betreft past daar nog wel een RX10 (met aps-c-sensor) tussen.

Sony RX10
Onze interpretatie van de Sony RX10 met aps-c-sensor en vast objectief.

Meer wifi?

Dit jaar stonden de nieuwe NEX-camera's in het teken van slimme functies. De Sony NEX-5R en NEX-6 werden voorzien van wifi en apps. We verwachten dat Sony volgend jaar meer camera's van dergelijke functionaliteit zal voorzien.

Op de goedkoopste NEX-F3 ontbreken deze functies nog en ook op de SLT-camera's met halftransparante spiegel is nog geen wifi aanwezig. Sony komt vrijwel elk jaar met opgefriste modellen, in het nieuwe jaar verwachten we dan ook weer diverse nieuwe camera's en de toevoeging van wifi en apps lijkt een logische keuze.

Sony NEX-5R
De Sony NEX-5R heeft wifi aan boord en je kunt er apps op installeren. We verwachten dat meer Sony-camera's deze mogelijkheden krijgen.

afbeelding van Jeroen de Ruiter

Typo: A67 moet A65 zijn.