Preview: Sony NEX-6

Preview: Sony NEX-6 met oled-zoeker

jesse kraal 3862 2
Combineer de beste eigenschappen van de NEX-7 en de nieuwe NEX-5R en je krijgt de NEX-6. Het model deelt veel van zijn techniek, zoals de hybrid-af en de 16,1-megapixelsensor met de NEX-5R maar is voorzien van een elektronische zoeker en geavanceerdere bediening.

De basis van de Sony NEX-6 wordt gevormd door dezelfde 16,1-megapixelsensor die je ook in de NEX-5R vindt. Dat betekent automatisch dat de NEX-6 ook de beschikking krijgt over de hybrid-af van dat toestel. Op de sensor zijn een aantal pixels die fungeren als fasedetectie-focuspunt. Sony claimt dat de combinatie van fasedetectie-af en contrast-af zorgt voor zeer snelle en accurate scherpstelling. Op dit moment wordt deze snelle autofocus door vrijwel alle Sony E-objectieven ondersteund, voor de enkele die dit nog niet doen (zoals de 16mm f/2.8) volgen snel updates.

SOny NEX-6

Apps en wifi

De 16,1 megapixelsensor heeft een gevoeligheid van 100 tot 25600 iso en biedt daarnaast de mogelijkheid in 1080p te filmen met 60 fps. Er is ook een mogelijkheid 4x digitale zoom te gebruiken tijdens het filmen, dit gaat niet ten koste van de opnameresolutie. Met apps uit de Sony Play Memory Store kun je de NEX-6 uitbreiden met extra functionaliteit zoals een app die je smartphone laat fungeren als draadloze afstandsbediening voor je camera. Ook de daarvoor benodigde wifi-connectiviteit heeft de NEX-6 aan boord.

Sony NEX-6

Oled-zoeker met XGA-resolutie

Hoewel de techniek sterk leunt op de onlangs gepresenteerde NEX-5R, is het uiterlijk en de bediening geïnspireerd op de NEX-7. Daarmee hoopt Sony de wat meer gevorderde gebruiker aan te spreken. Wellicht de belangrijkste eigenschap is de oled-zoeker met xga-resolutie. Dat komt neer op 1024 x 768 pixels ofwel 2,4 miljoen beeldpunten. In tegenstelling tot eerdere berichten krijgt de NEX-6 dus wel degelijk de hoge resolutie-zoeker uit onder andere de NEX-7 en de Sony A99 in plaats van de evf uit de Sony a57 met 1,44 miljoen beeldpunten.

Sony NEX-6

Bediening

De zoeker wordt vergezeld door een 3-inchlcd dat 90 graden omhoog en 60 graden omlaag te kantelen is. Bovenop de NEX-6 vinden we een klassiek programmakeuzewiel, voor het eerst op een compacte systeemcamera van Sony. Onder dat keuzewiel zit nog een draaiwiel dat je kunt gebruiken voor het instellen van bijvoorbeeld je sluitertijd of diafragma. Ook rondom de menu-knop vind je een draaiwiel dat daarnaast als druktoets fungeert. Al met al lijkt de bediening van de NEX-6 meer op die van een conventionele dslr dan die van de NEX-5R en NEX-F3.

Sony NEX-6

Prijs en beschikbaarheid

De NEX-6L (body + 16-50mm objectief) gaat 950 euro kosten. De NEX-6Y (body + 16-50mm en 55-210mm objectieven) krijgt een adviesprijs van 1200 euro. Beide kits zijn vanaf medio november 2012 verkrijgbaar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van laagwater

Heeft dit toestel ook een touchscreen? Lees nl verschillende berichtgeving hierover.
Lijkt me een schitterend toestel voor een mooie prijs. Hopelijk is die 16-50mm ook van goede kwaliteit...

afbeelding van jesse kraal

Helaas, je zult het zonder touchscreen moeten doen.