Preview: Sony RX1 met fullframe-sensor

Preview: Sony RX1 - compact met fullframe-sensor

jesse kraal 4834 3
Misschien wel de grootste verassing van de nog te beginnen Photokina, deze Sony RX1. In de zeer compacte behuizing gaat namelijk een 24,3-megapixel fullframe-sensor schuil. Vergezeld door een vaste Carl Zeiss Sonnar T* 35mm f/2.

Sony heeft een wereldprimeur met de RX1, niet eerder werd er een digitale compactcamera gemaakt met een fullframe-sensor. Deze 24,3-megapixelchip vinden we onder andere ook terug in de Sony A99, NEX VG-900 en naar alle waarschijnlijkheid straks ook in de Nikon D600. De gevoeligheid loopt van 100 tot 25600 iso maar is uit te breiden tot iso 50-102.400. Ook dat is een record voor een compactcamera.

Sony RX1

Carl Zeiss

Het objectief is niet verwisselbaar, dus is Sony er alles aan gelegen de kwaliteit van het glaswerk zeer hoog te houden. Daartoe werd de hulp van specialist Carl Zeiss ingeroepen, die speciaal voor deze camera een Sonnar T* 35mm f/2 ontwierp. Het optisch ontwerp is dus anders dan dat van de bestaande Zeiss ZM Biogon 35mm f/2. Negen diafragmalamellen moeten garant staan voor een zachte bokeh.

Sony RX1
Het objectief van de Sony RX1 is wat forser, maar de behuizing is niet veel groter dan die van de Panasonic LX7 compactcamera.

Bediening

Sony heeft ook de bediening willen toespitsen op gebruik door gevorderde fotografen. De belangrijkste instellingen zijn dan ook gemakkelijk met de hand te bedienen. Zo zijn er diverse draaiwielen en is ook de scherpstelling en het diafragma met ringen om het objectief aan te passen.

Geen zoeker, optioneel wel mogelijk

Aangezien het toestel niet over een zoeker beschikt, ben je standaard aangewezen op het 3-inchlcd met 1,23 miljoen beeldpunten. Wel behoren zowel een elektronische als een optische zoeker tot de mogelijkheden. Daar dient dan wel voor te worden bijbetaald.

Sony RX1

Video

Filmen kan ook met de kleine Sony. Je kunt in 1080p filmen met 60/50 of 25/24 fps filmen, waarbij deze instellingen kunnen veranderen per regio. Of er ook een microfooningang aanwezig is, is op het moment van schrijven niet bekend maar dit lijkt niet waarschijnlijk.

Sony RX1

Prijs en beschikbaarheid

Enthousiast geworden? Begin dan maar vast met sparen, want met een adviesprijs van 3100 euro vergt de Sony RX1 een forse investering. Voor dat geld krijg je ook nog 13 creative effects en een digitale waterpas. Het toestel is verkrijgbaar vanaf medio november.

Sony RX1

Accessoires

Dit zijn de Amerikaanse adviesprijzen voor de accessoires van de Sony RX1. We hopen zo snel mogelijk ook de Nederlandse prijzen van deze extra's te hebben.

  • Adviesprijs EVF: 600 dollar
  • Adviesprijs OVF: 450 dollar
  • Adviesprijs duimgrip: 250 dollar
  • Adviesprijs zonnekap: 180 dollar
  • Adviesprijs ready-case: 250 dollar

RX1 met zoeker

 

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anonymous

Ik zou m niet verassen, zonde!

afbeelding van Teus Renes

Of er ook een microfooningang aanwezig is, is op het moment van schrijven niet bekend maar dit lijkt niet waarschijnlijk.

@Jesse, als je de accesoire foto bekijkt zie je een microfoon met volgens mij een normale 3.5 jack aansluiting

afbeelding van RH Boks

Mooi concept, als er ook nog een versie komt met verwisselbaar objectief kan Leica en Fuji inpakken. Fuji heeft de fout gemaakt om voor APS-C te kiezen en Leica is veel te duur.
Fullframe zou de minimale standaard moeten zijn voor serieuse camera's van dit type.