Testfoto's: Sony RX100 (raw)

Testfoto's: Sony RX100 (raw en ruisprestaties)

Julian 6334 1
Met de nieuwste Release Candidate van Lightroom 4.2 kun je de raw-bestanden van de Sony RX100 openen. We grepen de gelegenheid aan om onze testfoto's eens nader te bekijken. We kijken naar de ruisprestaties en de mogelijkheid om details in foto's terug te halen.

De Sony RX100 is zonder meer een bijzondere camera. Het is de enige broekzakcamera met een grote sensor (1-inch, gelijk aan de Nikon 1-serie). Ook het Carl Zeiss 28-100mm f/1.8-4.9 zoomobjectief is indrukwekkend.

Maar hoe presteert de camera in de praktijk? Door twintig megapixels op de 1-inchsensor te proppen zijn de afzonderlijke pixels behoorlijk klein. Gelukkig is dat nauwelijks terug te zien in de resultaten. De foto's zijn erg gedetailleerd en ook op hoge iso-waarden zijn de prestaties erg goed.

Ruisprestaties

We hebben onze testfoto's in Lightroom 4.2 RC geladen en de raw-bestanden omgezet met standaardinstellingen (scherpte en kleurruisreductie beiden op 25). Hieronder zie je uitsneden op honderd procent weergave van het hele iso-bereik.
Tot iso 800 zien de resultaten er zeer goed uit. Schroef je de iso-waarde verder op dan zie je het detail in fijne structuren wat afnemen, maar de foto's blijven goed bruikbaar tot iso 3200. Op iso 6400 neemt de korrel sterkere vormen aan, maar desondanks zijn de prestaties erg goed voor een 20-megapixelsensor op dit formaat.

Sony RX100 ruis in schaduwen

Ook als we naar de kleurweergave kijken bij hoge iso-waarden worden we positief verrast. In Lightroom is de kleurruis met de standaardinstellingen zo goed als weggewerkt en er zijn geen grote kleurverschuivingen te zien.

Sony RX100 ruis in kleuren

Details in hooglichten

Veel foto's die we met de RX100 maakten zijn een tikje overbelicht. Schiet je in raw, dan kun je dat echter met weinig moeite corrigeren. Onderstaande voorbeeldfoto hebben we twee stops gecorrigeerd met Lightroom en er blijkt nog veel beeldinformatie in het bestand aanwezig te zijn.

Overbelicht

Sony RX100 highlight recovery
Boven: De foto rechtstreeks uit de camera (raw)
Links: uitsnede uit de originele belichting
Rechts: het raw-bestand twee stops onderbelicht

Schaduwdetails

Ook bij het oplichten van schaduwen is de Sony RX100 erg vergevingsgezind. Deze foto met extreem contrast hebben we maar liefst vijf stops opgelicht om de belichting van het gebouw op te trekken. Dat levert wel een flinke dosis ruis op, maar geen storende patronen (banding).

Sony RX100 schaduw
De foto rechtstreeks uit de camera (raw)

Sony RX100 schaduwen oplichten
Links: uitsnede uit de originele belichting
Rechts: het raw-bestand twee stops onderbelicht

Testfoto's Sony RX100

In onderstaande slideshow hebben we 34 testfoto's in volledige resolutie geplaatst. Bekijk de foto's fullscreen via de optie in het menu. Via deze weg kun je ze ook downloaden in 20-megapixelformaat. Alle foto's zijn geschoten in raw en omgezet met Lightroom 4.2 RC met standaardinstellingen (kleurruisreductie en verscherping op 25).

Sony RX100 review

Benieuwd naar onze volledige review van de Sony RX100? Je leest hem binnenkort in DIGIFOTO Pro 3.2012. Deze editie ligt begin september op de deurmat van abonnees en is dan ook beschikbaar in de kiosk.

Sony RX100

afbeelding van hendrik

goed