Preview: Sony A99 is eerste fullframe slt-camera

Julian 6758 4
Sony introduceert de A99 met nieuwe 24,3-megapixel fullframe-sensor. De camera heeft een focussysteem met 19 punten en nog eens 102 fasedetectiesensoren op de sensor. Zowel op gebied van foto als video zet Sony hoog in met de A99.

Met gewicht van 733 gram (excl. accu) is de Sony A99 's werelds lichtste fullframe-camera (met verwisselbare objectieven). De behuizing doet denken aan die van de A77, wel zijn er wat verschillen. Zo ontbreekt de ingebouwde flitser bijvoorbeeld op de A99.

De behuizing van de A99 is met afdichtingen beschermd tegen stof en vocht. De bedieningsknoppen zijn gemaakt om jaren mee te gaan, aldus Sony. Dankzij een vernieuwd ontwerp moet de sluiter tot 200.000 opnames meegaan. Voor de behuizing is gebruikgemaakt van stevige, maar lichtgewicht aluminiumlegering.

Sony A99 schuin

Ergonomie

Volgens Sony is de ergonomie van de A99 verbeterd. De grip heeft een nieuw ontwerp en de knoppen en schakelaars zijn opnieuw ontworpen voor intuïtieve bediening. Ook zonder je oog van de oled-zoeker te halen moet de A99 op de tast te bedienen zijn. Nieuw is de mogelijkheid om het draaiwiel voor belichtingscompensatie te 'locken', zodat je niet per ongeluk de belichting aanpast.

Bovenop de camera vinden we de nieuwe Multi Interface Shoe voor flitsers en andere accessoires. Sony voorziet de A99 van twee sdxc-kaartsloten.

A99 top

Nieuwe 24,3-megapixelsensor

Sony rust de A99 uit met een nieuwe 24,3-megapixel fullframe-cmos-sensor. De sensor vindt ook zijn weg naar de RX1 compact en de NEX-VG900 camcorder. Samen met een nieuwe Bionz-beeldprocessor moet de Exmor-sensor voor indrukwekkende resultaten zorgen.

We hebben hoge verwachtingen van de sensor in de A99. Met de 36-megapixelsensor in de D800, die geproduceerd wordt door Sony, heeft de fabrikant een indrukwekkende beeldchip neergezet. Met minder pixels op hetzelfde oppervlak is het in theorie mogelijk nog betere ruisprestaties en dynamisch bereik te laten zien.

De A99 fotografeert in 14-bits raw. Voorgaande Sony's moesten het met 12-bitsbestanden doen. Ook zegt Sony de camera uit te rusten met ruisreductie die op specifieke gebieden tewerk gaat. We verwachten dat dit voor de jpg-bestanden geldt.

Het iso-bereik loopt van 50 tot 25600 (in de uitgebreide stand). Sony belooft zéér weinig ruis.  Fotograferen kan met maximaal 6 beelden per seconde bij gebruik van de volledige resolutie. In de Tele-zoom high-speed-modus wordt de snelheid opgevoerd tot 10 bps.

Sony A99 front

Aangepast low-pass-filter

Sony spreekt in het persbericht van een 'seperate multi-segment optical low-pass filter'. Wat dat precies inhoudt is nog niet helemaal duidelijk op moment van schrijven, maar volgens Sony levert dit speciale filter foto's met meer details op.

Fasedetectie op de sensor

Sony voorziet de A99 van een dubbel autofocussysteem. Net als de sensor in de NEX-5R en NEX-6 beschikt de 24-megapixelfullframe-chip over fasedetectiepixels op de sensor. Het conventionele systeem bestaat uit 19 focuspunten met 11 cross-type-sensoren.

Op de sensor zitten nog eens 102 fasedetectiepunten geïntegreerd. Volgens Sony moet deze combinatie razendsnelle en precies focus opleveren. Bij het volgen van objecten kunnen de scherpstelpunten op de sensor het overnemen van het 19-puntssysteem, als het onderwerp buiten deze 19 punten valt.

Nieuw is de AF-D continu-autofocusmodus. Deze scherpstelmethode is volgens Sony zeer effectief bij bewegende onderwerpen. Het 19-puntssysteem meet de afstand tot het onderwerp, de 102 focuspunten op de sensor houden de beweging van het onderwerp bij.

De AF-D-modus werkt met bepaalde objectieven. Aanvankelijk met de SAL 24-70mm, SAL 28-75mm, SAL 50mm f1/4, SAL 300mm f/2.8G, SAL 70-400mm G en SAL 500mm f/4G. Later zullen meer objectieven ondersteund worden met firmware-updates.

Met de nieuwe 'AF range control'-functie kun je het scherpstelbereik instellen, handig als je een onderwerp in de verte fotografeert met een hekwerk in de voorgrond. Je kunt de camera dan zo instellen dat er niet per ongeluk op het hek gefocust wordt.

A99 display

Oled-zoeker en WhiteMagic lcd

Door het SLT-ontwerp met halftransparante spiegel ontbreekt een optische zoeker. In plaats daarvan is de A99 uitgerust met XGA Oled-zoeker met 2,359 miljoen beeldpunten. De zoeker laat 100 procent van het beeld zien, ook als je fotografeert in de aps-c-cropmodus (met Sony Alpha DT-objectieven).

Net als de A77 is de A99 voorzien van een zeer flexibel uitklapscherm. Het 3-inch lcd is van Sony's eigen WhiteMagic-type, met extra witte pixels. Het aantal beeldpunten daarmee op 1,229 miljoen stuks.

A99 back

Geavanceerde filmfunctie

Een filmfunctie ontbrak bij de A900 en A850, de vorige fullframe-camera's van Sony. De Canon 5D Mark II werd erg populair onder filmmakers vanwege de mogelijkheid te filmen met zeer kleine scherptediepte. Sony wil nu een inhaalslag maken, de A99 moet ook op gebied van video hoog gaan scoren.

A99 connectionsVolgens Sony krijgt de A99 'Cinematic DNA' van professionele filmcamera's en high-end-camcorders mee. Sony belooft zeer gedetailleerde beelden met weinig ruis dankzij de fullframe-sensor. Zowel een audio-input als output zijn aanwezig, voor een externe microfoon en een koptelefoon.

Filmen kan volgens de avhcd-2.0-specificaties in 1080p-resolutie met 50 of 25 beelden per seconde. Je kunt ook overschakelen naar de ntsc-standaard van 60 en 24 bps. Met een nieuwe stille multi-controller kun je tijdens het filmen geruisloos instellingen aanpassen op de camera. Automatische scherpstelling met behulp van fasedetectie blijft mogelijk tijdens het filmen.

Een pluspunt voor serieuze filmmakers is de 'cleane' full hd-output via hdmi (net als de Nikon D800). Je kunt een externe hdmi-recorder aansluiten op de camera en zo het beeld rechtsreeks opnemen. Op die manier omzeil je de interne codec en kun je video in hogere kwaliteit opnemen. Wat het exacte outputsignaal is van de hdmi-poort op de A99 is nog niet duidelijk.

XLR-adapter

Een accessoire die bij serieuze filmmakers in de smaak zal vallen is de XLR-K1M-kit. Deze bestaat uit een mono shotgun-microfoon )ECM-XM1) en twee xlr-poorten, zodat je professionele audio-apparatuur kunt aansluiten op de A99. Je kunt de levels van de twee kanalen afzonderlij instellen. Om de XLR-kit te gebruiken met de A99 heb je ook een bracket nodig, die los verkrijgbaar is.

VG-C99AM batterijgreep

Bij een nieuwe camera hoort een nieuwe batterijgreep. Voor de A99 komt de VG-C99AM beschikbaar. Je kunt deze uitrusten met twee accu's, bovenop de accu in de camera zelf. In totaal heb je dus drie accu's tot je beschikking. Je kunt tijdens het filmen accu's in de grip wisselen, zonder de opname te storen. Net als de behuizing van de camera is de grip afgeschermd tegen stof en vocht.

Nieuwe flitsers

Samen met de A99 introduceert Sony twee nieuwe flitsers. De HVL-F60M is een krachtige reportageflitser met ingebouwde led-lamp die je kunt gebruiken bij het filmen. Net als de camera is de flitser afgedicht tegen stof en vocht. De flitser komt inclusief bounce-adapter en een kleurenfilter voor de led-lamp.

Voor objectieven met 49mm en 55mm diameter is er de HVL-RL1 led-ringflitser. Dit apparaat is inzetbaar bij macro- en productfotografie. De helderheid kan traploos aangepast worden en je kunt kiezen uit 'full-ring' voor schaduwloze foto's of 'half-ring' om juist met schaduwen te spelen.

Planar T* 50mm f/1.4 ZA SSM

Naast de nieuwe 300mm f/2.8G SSM II (SAL300F28G2) kondigt Sony de ontwikkeling aan van een nieuwe Carl Zeiss met A-vatting. Deze Planar T* 50mm f/1.4 ZA SSM zal in het voorjaar van 2013 op de markt komen.

Carl Zeiss

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf begin november lig de Sony A99 in Europa in de winkels. De adviesprijs bedraagt 2800 euro.

Hands-On

Vandaag zijn we in IJsland, bij de officiële persintroductie van de nieuwe Sony-camera's. We krijgen de kans om de camera's aan de tand te voelen. Deze preview is gebaseerd op het persbericht, onze hands-on-ervaringen en testfoto's volgen zo snel mogelijk.

afbeelding van Freddie

Vraagje is deze nieuwe Sony geschikt voor fasion concert en theater fotografie en welke portret lens en supersoom. Lens is er voordeze geschikt ik heb zelf een Nikon d90 en wil overstappen naar D800 met een lens voor supersoom. En dat ik er van dichtbij portretten mee kan maken. Vraagje wie heeft er met Sony ervaring. Om daar mee theater en concertfootgrafie. Wil eerst meer info over de camera die daarvoor geschikt is met maar een lens die er voor Oke is voor ver en dicht bij wie. Weet dat vraagje ?? !

afbeelding van Matt

Ik maak zelf vaker foto's bij klassieke concerten met een Sony A55, in concertzalen en kerken. Flitsen is dan uit den boze. De superzoom (een Tamron 18-270 F3.5-6.5 PZD) laat ik bij zulke gelegenheden echter thuis, die is totaal ongeschikt voor low-light situaties. Wat ik wel bij me heb: een Sony DT 35mm F1.8 (voor dichtbij) en een Minolta AF 70-210 F4 (voor verder weg). Als het licht het toelaat gebruik ik voor echte close-up shots een Minolta AF 500 F8 Reflex. Dan moet de camera wel op zijn minst naar ISO800.

afbeelding van Paul R

Ik heb met aanwezige theaterlicht gewerkt met mijn Sony A900. De Sony 70-200mm F2.8G geeft voldoende beeld met zoom-mogelijkeheden. Alternatief is de 24-70mm F2.8 ZA SSM van Carl Zeiss. Met zo'n FF camera heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid uitsnedes te maken. ;-)

afbeelding van Paul R

Ik heb met aanwezige theaterlicht gewerkt met mijn Sony A900. De Sony 70-200mm F2.8G geeft voldoende beeld met zoom-mogelijkeheden. Alternatief is de 24-70mm F2.8 ZA SSM van Carl Zeiss. Met zo'n FF camera heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid uitsnedes te maken. ;-)