Sony RX10 met 24-200mm f/2.8-objectief

Preview: Sony RX10 met 24-200mm f/2.8-objectief

Julian 8930 0
Sony introduceert met de RX10 een 'grotere broer' van de RX100(II). Het toestel is voorzien van dezelfde 1-inchsensor, maar heeft een f/2.8-objectief met groter bereik. Ook beschikt de Sony RX10 over een elektronische zoeker.

Met de RX100 en de RX100II zette Sony twee unieke compactcamera's op de markt, ondanks de relatief grote 1-inchsensor en hun 3,6x-zoomobjectief passen de compacts in een broekzak. Om een camera zo compact te maken moeten er concessies gedaan worden: het diafragma is in het telebereik is met f/5.9 niet erg lichtsterk, het zoombereik is relatief beperkt en een elektronische zoeker ontbreekt.

Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 24-200mm f/2.8

Sony brengt daar met de nieuwe Cyber-Shot RX10 verandering in. Het nieuwe toestel is een stuk groter dan de RX100(II), ondanks dat Sony gebruikmaakt van dezelfde 1-inch 20,2-megapixel Exmor R-sensor. De schuldige: het 24-200mm Carl Zeiss-objectief met vast diafragma van f/2.8 over het hele bereik. Scherpstellen is mogelijk vanaf 3 centimeter en zeven lamellen moeten voor fraaie bokeh zorgen. Het objectief is voorzien van optische beelsdtabilisatie.

Sony RX10

Behuizing en bediening

De behuizing van Sony RX10 is opgetrokken uit magnesiumlegering en voorzien van afdichtingen tegen vocht en stof. De afmetingen bedragen 129 x 88,1 x 102,2mm, het gewicht 813 gram (inclusief accu en geheugenkaart).

Bovenop de camera heeft Sony plaats gevonden voor een klein lcd, waarop je instellingen kunt bekijken. Je krijgt daarnaast zeven instelbare knoppen tot je beschikking.

Met een ring om het objectief kun je diverse instellingen van de camera bedienen. De ring heeft twee standen: één met een klik en een soepele stand, waarin je aan de ring kunt draaien zonder klikgeluid.

Sony RX10

Sensor en beeldprocessor

Wat beeldkwalititeit betreft in raw, mag je dezelfde prestaties verwachten als dat wat Sony met de RX100 II liet zien. De RX10 beschikt over dezelfde 1-inchsensor met 20,2-megapixelresolutie en iso-bereik van 125 tot 12.800.

Nieuw is de beeldprocessor. Net als de A7 en A7R krijgt de Sony RX10 een Bionz X-beeldprocessor. Die levert volgens de fabrikant tot drie keer snellere verwerkingssnelheid en gebiedsspecifieke ruisvermindering (in jpg-bestanden). 

Autofocus

Scherpstelling gaat met behulp van contrastdetectie. De combinatie van de nieuwe beeldprocessor en een SSM-motor in het objectief moet voor snelle, stille en vlotte autofocus zorgen. Met 'Eye AF' kun je de camera op het oog van je model laten scherpstellen, dat levert volgens Sony haarscherpe portretten op.

Elektronische zoeker en kantelscherm

Fotografen en filmen kan met behulp van de elektronische zoeker. Sony voorziet de RX10 van een oled-evf met 1,44 miljoen beeldpunten. Het 3-inchkantelscherm bevat 1,23 miljoen beeldputen en beschikt over Sony's WhiteMagic-technologie, dat voor hoge helderheid moet zorgen. Het scherm kan ca. 84 graden naar boven en 43 graden naar beneden uitgeklapt worden.

Sony RX10 back

Filmfunctie

Filmen kan met de Sony RX10 in 1080p-resolutie, met 60, 50, 30, 25 of 24 beelden per seconde. De nieuwe en snellere Bionz X-processor levert volgens Sony bijzonder vloeiende en gedetailleerde video's op. Je krijgt volledige handmatige controle (P/A/S/M) en je kunt de hdmi-uitgang gebruiken om het beeld te bekijken of extern op te nemen via een recorder. Zowel een microfooningang als een hoofdtelefoonuitgang zijn aanwezig, net als een geluidsniveaumeter met instelbare niveaus.

Wifi en NFC

Net als de Sony RX100 II is de RX10 voorzien van wifi en nfc. Gebruik je een tablet of smartphone die over nfc beschikt, dan kun je snel een wifi-verbinding leggen met de camera. Ook zonder nfc kun je op je mobiele device het live-beeld bekijken of de foto's terugzien, maar dan zul je de wifi-verbinding tussen camera en smartphone/tablet eerst in moeten stellen.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf half november is de Sony RX10 verkrijgbaar in Europa, voor een adviesprijs van 1200 euro.

Sony RX10 top