Sony NEX-5R met apps en fasedetectiepixels

Preview: Sony NEX-5R met fasedetectie en apps

Julian 5382 0
Sony maakt de NEX-5R officieel. De compacte systeemcamera is uitgerust met wifi en een nieuwe 16-megapixelsensor met 'Fast Hybrid AF'. De functionaliteit van de camera is uit te breiden met apps, die zijn te downloaden via een speciale service.

Het uiterlijk van de Sony NEX-5R doet denken aan een combinatie van de NEX-5N en de NEX-F3. Dat laatste voornamelijk door het scherm, de nieuwe NEX-5R krijgt net als zijn goedkopere broertje een kantelscherm dat je 180 graden kunt opklappen. Het gaat om een 3-inch-touchscreen met 921.000 beeldpunten .

Sony NEX-5R

Nieuwe sensor met 'Fast Hybrid AF'

Speerpunt van de Sony NEX-5R is het vernieuwde focussysteem. Canon kwam met 'Hybrid AF' in de EOS 650D, Sony plakt daar nog het woordje 'Fast' voor. Het hybride systeem maakt gebruik van fasedetectie-autofocuspixels op de sensor. Hoe snel het in de praktijk werkt zullen we moeten testen, maar Sony heeft 99 fasedetectiefocuspunten in de sensor weten te verwerken, dus dat klinkt veelbelovend.

Of ook de beeldkwaliteit van de NEX-5R zichtbaar verbeterd is ten opzichte van zijn voorganger is nog niet bekend. De camera heeft een Exmor APS HD cmos-sensor met 16,1-megapixelresolutie en iso-bereik van 100 tot 25600, gelijk aan de NEX-5N.

Sony NEX-5R screen

Eerst fasedetectie, dan contrastdetectie

Sony gebruikt de fasedetectiepixels om de afstand tot het onderwerp te meten en de scherpstelling in gang te zetten. Vervolgens wordt met contrastdetectie het scherpstelpunt exact op de juiste plaats gelegd.

Gebruik je de NEX-5R in Speed Priority Continuous modus, dan gebruikt de camera alleen fasedetectie. Je kunt dan met 10 beelden per seconde fotograferen, met behoud van tracking autofocus. Eerdere NEX-camera's haalden deze snelheid ook, maar de scherpstelling werkte niet meer omdat contrast-autofocus deze snelheden niet bij kan houden.

Niet met alle objectieven

Fast Hybrid AF werkt bij de lancering van de camera met de 18-55mm, 55-210mm, 18-200mm en Carl Zeiss 24mm f/1.8. Later zal Sony middels firmware-updates de camera in staat stellen om met meer objectieven gebruik te maken van het hybride focussysteem.

WifiWifi en apps

Sony heeft een wifi-chip in de NEX-5R ingebouwd. Je kunt foto's draadloos naar je computer verzenden of naar je tablet of smartphone, met de gratis app PlayMemories Mobile. Ook kun je foto's direct bekijken op bijvoorbeeld een DLNA-compatible tv.

Nog interessanter is de optie om apps te downloaden voor de camera. Dat gaat niet via een bestaande app-winkel, maar via PlayMemories Camera Apps. Via deze downloadservice kun je apps nieuwe functies toevoegen aan je camera.

Bij de lancering van de NEX-5R zullen er een aantal apps beschikbaar zijn. Sony heeft nog meer apps in de planning die later volgen.

  • Picture Effect+
  • Brackt Pro
  • Multi Frame NR
  • Smart Remote Control
  • Direct Upload

  • Photo Retouch (volgt later)
  • Time-lapse (volgt later)
  • Cinematic Photo (volgt later)

Het is nog niet duidelijk of het ook mogelijk is voor externe ontwikkelaars om apps te maken voor de camera. Dat zou interessante mogelijkheden bieden. Op het moment wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan een hack voor de Sony NEX- en Alpha-camera's. Mocht Sony de deur naar ontwikkelaars open zetten is dat niet meer nodig.

Filmfunctie

Filmen gaat volges de AVCHD 2.0-specificaties. Dat betekent 1080p met 50 beelden per seconde. Sony zegt een nieuwe functie toegevoegd te hebben: 'Auto Slow Shutter' moet je video's bij weinig licht beter maken. De functie detecteert slechte lichtomstandigheden en schroeft de sluitertijd omlaag om je video's helderder te maken.

NEX-5R flitserDetails

Met een volle batterijlading schiet de NEX-5R 330 foto's volgens de CIPA-norm. Een flitser ontbreekt op de camera, maar een klein extern exemplaar wordt meegeleverd.

Foto's worden opgeslagen op een sd(xc)-kaart of op Memory Stick Pro-HG Duo-geheugen. Het toestel meet ca. 110,8 x 55,8 x 38,9mm en weegt 276 gram inclusief geheugenkaart en batterij.

Sony voorziet de NEX-5R van een elftal creatieve filters waaronder 'high contrast monochrome', 'toy camera',  'soft focus', 'hdr painting' en 'miniature'.

NEX-5R wit

Nieuwe accessoires

Samen met de NEX-5R introduceert Sony een aantal nieuwe accessoires. De LCS-SL10 is een 'soft style' draagtas voor je camera en de PCK-LM13 moet het lcd van je toestel beschermen tegen vingerafdrukken en beschadigingen.  

Prijs en verkrijgbaarheid

Vanaf half oktober ligt de Sony NEX-5R in de winkels. Het prijskaartje komt op 750 euro te liggen, inclusief 18-55mm f/3.5-5.6 OSS-kitlens.

Sony NEX-5R met 18-200mm

Sony NEX-6 op komst

Over enkele weken kondigt Sony overigens nog een nieuwe NEX-camera aan. De NEX-6, waarvan al afbeeldingen zijn uitgelekt, wordt gepositioneerd tussen de nieuwe NEX-5R en de NEX-7. De camera bevat vermoedelijk dezelfde 16-megapixelsensor en wifi-mogelijkheden als de NEX-5R. Het verschil zit in de behuizing en de aanwezigheid van een elektronische zoeker.