Eerste foto Hasselblad's dslr (op basis van Sony A99) uitgelekt

jesse kraal 3185 4
'Eindelijk weer een echte Hasselblad,' dachten we toen gisteren de H5D-50C werd gepresenteerd. Helaas is de feestvreugde van korte duur, want op internet is nu een eerste foto van de nieuwe Hasselblad-dslr verschenen. Net als bij de Lunar en de Stellar gaat het om een 'verfraaid' Sony-product.

We waren alweer bijna vergeten dat Hasselblad ook hoogwaardige middenformaatcamera's maakt door alle commotie rondom de Lunar en de Stellar. Helaas gaat het een dag na de H5D-50C weer over Sony-camera's met een ander jasje. Bij de komst van de Lunar was al bekend dat er een dslr zou komen, nu is daar een eerste foto van gelekt op photorumors.com.

Hasselblad
De Hasselblad Solar heeft een iets professionelere uitstraling dan de Lunar en de Stellar.

Sony A99

Het gaat zeer waarschijnlijk om een fullframe Sony A-99 waarbij het bovenpaneel iets anders is vormgegeven en is uitgevoerd in dezelfde grijze kleur als camera's uit de H-serie. Wellicht richt Hasselblad met deze camera, die vermoedelijk Solar gaat heten, haar pijlen meer op professionele studiofotografen die al met H-camera's werken en op zoek zijn naar een dslr.

Dat de keuze alsnog op de A99 is gevallen, is opvallend. Hoewel Hasselblad het op de Photokina in 2012 expliciet over een dslr had, leek de A7(R) een prima kandidaat. De A99 loopt ondertussen al weer even mee en wordt wellicht dit jaar nog vervangen. Overigens koos Hasselblad voor de Stellar ook voor de 'oude' Sony RX100 als basis, terwijl de RX100 II al uit was.

Hasselblad
Op de Photokina zagen we deze schetsen op de stand van Hasselblad. Het eindproduct lijkt weinig meer dan een A99 met een aangepast toppaneel.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van coen heveling

Zojuist de foto's van de Fujifilm x-T1 bekeken: wat is dat mooi! En wat een afgang is deze zet van Hassie dan weer.... Mijn eerste indruk was 'wat lijkt dat ding toch veel op de (giga-achterhaalde) Canon 300D.....
Hassie: schaam je!

afbeelding van Anoniem

Het gaat er niet om hoe de camera er uit ziet maar hoe die presteert of ben ik nou gek?

afbeelding van RH Boks

Hasselblad H serie = Fuji , het is onbegrijpelijk waarom HasselFuji iets met Sony wil. Fuji en Hasselblad kunnen beter hun energie en geld steken in een middenformaat X serie naast de uitstekende H serie.
ZowelFuji en Hasselblad hebben de know how om een uistekende rangefinder/EV camera te maken met grote sensor en 60 of meer MP. Wat Hasselblad nu doet is camera maken die serieuze fotografen links laten liggen en die ook niet door hobby fotografen zal worden gekocht vanwege de absurde prijs. Het blijft toch gewoon een RX100 of straks een A99 (prima camera's die met het Sony logo 4 tot 5 maal goedkoper zijn).

afbeelding van coen heveling

Heeft Sony soms nog een onverkoopbaar productie-overschot liggen dat in een ander jasje, als een nice-Hasselblad, over de toonbank mag voor een veelvoud van de oorspronkelijke prijs? Lijkt er wel op.
En, inderdaad maakt het niet uit hoe een camera er uit ziet, de prestatie's tellen. Maar wel gek dat bijna iedereen een nieuwe camera met z'n ogen koopt, en niet aan de hand van de testfoto's..... Uiterlijk is belangrijker dan we allemaal willen en denken.