NIKON VALT VIER KEER IN DE PRIJZEN TIJDENS DE TIPA WORLD AWARDS 2024

Redactie DIGIFOTO Pro 654

Nikon kondigt met trots aan dat het vier awards heeft gewonnen tijdens de TIPA World Awards van dit jaar. De Z f, Nikon’s stijlvolle en nieuwste systeemcamera werd gekroond tot 'Best Full-Frame Expert Camera'. De Z 8 won de prestigieuze titel van 'Best Full-Frame Professional Camera'. In de categorie objectieven won Nikon twee awards: de NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena werd uitgeroepen tot 'Best Professional Portrait Lens' en de NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR won in de categorie 'Best Super Telephoto Zoom Lens'.

De TIPA-jury prees de Z f als een 'uitstekend voorbeeld waarin klassieke vormgeving en moderne technologie samenkomen' en benadrukte dat de camera zowel jonge als oudere fotografieliefhebbers aantrekt. Tegelijkertijd werd de Z 8 geprezen om het samenbrengen van de indrukwekkende Z 9-functies in een 'kleinere, lichtgewicht camerabody. Hierdoor is de camera perfect voor onderweg, niet alleen voor fotografen maar ook videografen. In de categorie objectieven viel de NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena op door zijn 'boterachtige bokeh, van rand tot rand'. De NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR maakte grote indruk op de jury die hierover zei dat het vaak de kleine details zijn die een groot verschil maken.

De vier awards zijn een erkenning van Nikon’s toewijding voor het maken van innovatieve apparatuur waarin geavanceerde technologie en superieure prestaties samenkomen zodat fotografen hun creatieve grenzen kunnen verleggen en kunnen blijven inspireren.

Het commentaar van TIPA over de Nikon Z f, winnaar van de 'Best Full-Frame Expert Camera'-award

De TIPA-leden prezen de Nikon Z f met 24,5 MP als een uitstekend voorbeeld waarin klassieke vormgeving en moderne technologie samenkomen. Door de retrolook van Nikon SLR-camera's te combineren met foto- en videofuncties inspireert de Z f-camera zowel jong als oud. Op de camera zitten nauwkeurige instelknoppen en een handige schakelaar om foto of video te kiezen. Het kantelbare lcd-scherm voor livebeeldopnamen beschikt over een snelkeuzemenu en maakt een betere kadrering en perspectief mogelijk. Ook heeft de camera een OLED in pentaprismastijl met 100% dekking. Geavanceerde video- en vlogmogelijkheden door opnamen in UHD 4K 30p en Full HD 120p, en SnapBridge, Bluetooth en wifi-verbinding.

Het commentaar van TIPA over de Nikon Z 8, winnaar van de 'Best Full-Frame Professional Camera'-award

De Z 8 heeft veel weg van de  Z 9, ofwel het flagship model van Nikon: de grootte en het gewicht van de camera zijn perfect voor zowel amateurfotografen als professionele fotografen en videografen die veel onderweg zijn. Welke camera geschikter is, hangt af van de voorkeur van de fotograaf, de professionele eisen en de behoefte om in een bepaald productieregime te passen. Met slechts 0,9 kg is de lichtgewicht Z 8 ideaal om met een gimbal te gebruiken voor video. Hij is 30% kleiner en dus ideaal voor dagelijks gebruik. Hoewel kleiner en lichter betekent dit niet dat er minder functies beschikbaar zijn in de Z 9. Denk aan dezelfde sensorgrootte, beeldsnelheid en AI- en trackingfuncties.

Het commentaar van TIPA over de NIKKOR Z 135mm f/1.8 S Plena, winnaar van 'Best Professional Portrait Lens'

Het komt zelden voor dat Nikon een naam geeft aan een objectief. Plena betekent 'de toestand of kwaliteit van vol zijn'. Een toepasselijke naam gezien de waardering voor dit objectief van fotografen wereldwijd. Als we kijken naar professionele fotografen binnen vakgebieden als advertising, bruiloften, portretten en zelfs landschappen en natuur, zien we dat de reacties overweldigend positief zijn. Er is met name lof voor de boterachtige bokeh van rand tot rand bij foto's en cinematische video, dankzij het diafragma met 11 lamellen; daarnaast de helderheid van rand tot rand en vermindering van beeldschaduwen, lichtvlekken en kleurranden, dankzij speciale elementen en coatings; en tot slot, de aanpasbare bedienings- en functieknoppen, handig voor filmmakers die de vloeiende diafragma-overgangen en Nikon’s Multi System Focus AF-prestaties kunnen waarderen.

Het commentaar van TIPA over de NIKKOR Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR, winnaar van de 'Best Super Telephoto Zoom Lens'-award

Dit objectief met groot zoombereik is speciaal ontworpen voor natuur- en sportfotografen. Het brengt alles samen, gelet op het brandpuntsbereik, de snelle autofocus, de STM-motor voor stille en soepele video-opnames en de weerbestendige constructie met een fluorcoating, die 'anticipeert op het vaak afvegen van het objectief'. De TIPA-redacteuren weten dat bij professioneel gebruik de kleine details een groot verschil maken. Dit supertelezoomobjectief kan zich aanpassen aan 1,4X- en 2X-teleconverters, behoudt zijn objectiefgrootte tijdens het zoomen met slechts een draai van 70 graden om uit te zoomen tot de maximale brandpuntsafstand, beschikt over een beeldstabilisatie van 5,5 LV en een groot aantal bedieningselementen op het objectief om tussen instellingen en modi te schakelen of te vergrendelen.

De TIPA World Awards staan bekend als eerbetoon aan topklasse bedrijven en producten van de hoogste kwaliteit in de branche. De onderscheidingen dienen ook als een belangrijke benchmark en leidraad voor consumenten bij het nemen van aankoopbeslissingen.

Ga voor meer informatie naar de website van de TIPA: www.tipa.com

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie