Hasselblad Stellar lekt uit, kloon van Sony RX100

jesse kraal 17909 12
De negatieve commentaren waren niet van de lucht toen Hasselblad tijdens de Photokina vorig jaar de Lunar introduceerde. Niet zo vreemd, het design is bepaald niet oogstrelend terwijl de meerprijs ten opzichte van de technisch gelijke NEX-7 enorm is. Hasselblad probeert het gewoon nog eens met de Stellar.

Laten we het concept van de Hasselblad Lunar nog eens uitleggen, je neemt een Sony NEX-7 (adviesprijs 1149 euro) en je voorziet deze van een weinig smaakvolle behuizing van diverse exotische materialen. Vervolgens plak je er een prijsje van 7000 euro op. Een prijsstijging van ruim zeshonderd procent.

Hasselblad Stellar

Tijdens de Photokina deden ze bij Hasselblad niet al te veel moeite om te verbergen dat er na de Lunar meer camera's zouden volgen. Onder andere een dslr, maar ook een compact zou in de pijplijn zitten. Op een grote afbeelding op de stand zagen we een compactcamera met een Lunar-achtig design en naar wat wij verwachten het binnenste van de Sony RX100.

Stellar

Klein 'probleempje', vermenigvuldig de adviesprijs van de RX100 (649 euro) met zes en je komt op net geen 3900 euro uit. Erg veel geld voor een compactcamera, moeten ze ook bij Hasselblad hebben gedacht. Om 'kosten te besparen' hebben ze daarom slechts een grote greep op de RX100 geschroefd en er een iets te grote 'H' op geplakt. Richtprijs: vanaf 1600 euro aldus sonyalpharumors die de eerste afbeeldingen van het toestel naar buiten brengt. Wil je exclusievere materialen, dan kan de prijs oplopen tot 3200 euro.

We hebben geen idee of het echt zo gegaan is op het hoofdkantoor van de Zweedse firma, feit is dat de 'Stellar', zoals het toestel waarschijnlijk gaat heten, niets meer of minder lijkt dan een Sony RX100 met handgreep en ander logo. Juist ja, de RX100 en dus niet de onlangs gepresenteerde RX100 II met backlit-cmos en flitsschoen... We snappen nog steeds niets van Hasselblad's beweegredenen, maar er zal vast een markt voor zijn. Waarschijnlijk is 26 juli de officiƫle aankondiging.

Stellar

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Martin H

Geen camera voor fotografen, alleen voor status... Hasselblad brengt zijn imago schade toe met deze producten, en ook bij de prijzen van de topproducten gaat men nu vraagtekens zetten.

afbeelding van Anonymous

Wat een stelletje apen, ze worden straks niet meer serieus genomen. Waarom zou je in hemelsnaam niet gewoon een RX100 kopen? Dat Sony een speciale editie uitbrengt voor een paar honderd meer, dat begrijp ik nog. Maar dit?

afbeelding van Anonymous

`Straks niet meer serieus genomen'? Nu toch al zou ik denken.

afbeelding van Anonymous

Werd er ook niet gezegd dat B&O gewoon Philips
was met een B&O jasje?

afbeelding van Anonymous

Qua televisies wel ja

afbeelding van evertalkmaar

Zo een mooi kistje met inhoud zou zeker mooi staan bij mij in de vitrinekast. En dan lekker elke week afstoffen, heel voorzichtig. Leuk hebbeding voor verzamelaars. Hoop dat ze hem ook kunnen leveren in 24karaarts goud voor de Oliesjeiks. Sorry, ben gewoon jaloers, ik ben gewoon benieuwd wat dit apparaat presteert.

afbeelding van dutch

Wat ie presteert? Gewoon een review van de RX100 lezen lijkt me?

afbeelding van RH Boks

Als Hasselblad gebruiker vindt ik het totaal onbegrijplijk om dergelijke camera's uit te brengen zonder enige meerwaarde dan het Sony origineel. Het lijkt wel een soort zelfmoordactie ook Leica doet daar aan mee. Het bekende spreekwoord schoenmaker blijf bij je leest is hier van toepassing.

afbeelding van Brossa8

Het spreekwoord "een kat in het donker maakt rare sprongen" is hier ook van toepassing. Als je bedrijf het niet meer trekt in de moderne markt dan zal je iets moeten doen om omzet en resultaat op te schroeven. Hasselblad kiest ervoor op deze manier haar naam en kwaliteitsimago uit te buiten. Of dit de juiste weg is, is een ander verhaal...

afbeelding van RH Boks

Hasselblad werkt al jaren samen met Fuji en Zeiss, samen zouden ze een middenformaat RF camera op de markt kunnen brengen met een bescheiden aantal objectieven (3 a 4 is ruim voldoende).
Er is absoluut een markt voor een hoogwaardige middenformaat camera in de vorm van de Fuji x-100s maar dan met een sensor van 42x54 mm en 80MP.
Met de keuze van een 35mm, 75mm en 150mm objectief en eventueel een 45-90 zoom. een prijs van rond de 8000 a 10000 euro zou reeel zijn.

afbeelding van henk foto

hij kost 1480 euro

afbeelding van Julian

Inderdaad, dat is de adviesprijs. Maar excl. btw.