5 x must see in 2024

Redactie DIGIFOTO Pro 587

Het nieuwe jaar is pas net begonnen, maar onze agenda is al bomvol. 2024 belooft een jaar vol toffe en inspirerende tentoonstellingen en evenementen te worden. Dat wordt moeilijk kiezen! Om je op weg te helpen, selecteerden wij vijf expo’s die je zeker niet mag missen.

Erwin Olaf

Erwin Olaf overleed op 20 september 2023. Om hem te eren en herinneren doken de curators van het Groninger Museum de archieven in om een collectietentoonstelling in te richten. Aan beelden geen gebrek, het museum bezit een grote verzameling foto’s van Erwin Olaf.  Tijdens de expositie vind je een selectie van 11 foto’s, waaronder werk uit de series Blacks (1990), After Rodin (2016) en Chessmen (1987-1988). Nog een extra reden om naar het Groninger Museum af te reizen: tot 3 maart kun je er ook de 116 rauwe zwart-witportretten van Joram Krol bekijken tijdens de fotografietentoonstelling Can I Be Me. 

 

Erwin Olaf, After Rodin III, The Thinker, 2016. 48,80 x 64 cm, C-print op dibond.

 

Te zien tot: Erwin Olaf t/m 24 maart | Joram Krol t/m 3 maart 2024
Groninger Museum
Museumeiland 1
Groningen, 9711 ME Nederland
groningermuseum.nl/kunst/tentoonstellingen/erwin-olaf 

 

Alison Jackson - ‘Truth is dead’

Wat is dat toch met die enorme fascinatie voor beroemdheden? Van rode loper tot supermarktbezoek, de paparazzi leggen het liefst elke seconde van hun leven vast. Met de serie ‘Truth is dead’ zoomt de Britse fotograaf en filmmaker Alison Jackson in op de hedendaagse beroemdheidscultuur. Ze onderzoekt de grens tussen privacy en openbaarheid en de waarde van authenticiteit. Het resultaat is een zestigtal humoristische foto’s en twee video’s van geënsceneerde paparazzishots waarvoor ze lookalikes en acteurs gebruikt. Tot de beroemdheden behoren leden van de Britse koninklijke familie, David en Victoria Beckham, Bill Clinton, Simon Cowell, Elton John, Kim Kardashian, Kanye West, Angela Merkel, Marilyn Monroe, Barack Obama en Donald Trump.

Alison Jackson, Kanye

 

23 maart tot 15 september 2024

Fotomuseum aan het Vrijthof

Vrijthof 18
Maastricht, 6211 LD Nederland

 

Anton Corbijn – MOØDe

Portretfotografie en mode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De modewereld kan niet zonder goede fotografie en voor fotografen is de modewereld een dankbaar onderwerp. In de tentoonstelling MOØDe presenteert Anton Corbijn foto’s uit zijn omvangrijke oeuvre waarin hij de cross-over verkent tussen deze twee werelden verkent. De tentoonstelling bestaat uit ruim 200 modegerelateerde foto’s van onder andere Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen en Naomi Campbell. Stuk voor stuk herkenbaar aan Corbijns unieke stijl die zich laat kenmerken door een hoog contrast, bijzonder licht, eigenzinnige composities en een enorme dosis creativiteit. 

Credits: © Anton Corbijn Kate Moss, New York 1993

 

22 dec 2023 t/m zondag 12 mei 2024

Cobra Museum Amstelveen

Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen
+31 (0)20 5475050

 

Pioniers – Fotografie door vrouwen

Anno 2024 zijn vrouwen niet meer weg te denken uit de fotografie, maar lange tijd bleef hun bijdrage aan de sector onderbelicht. Met de tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen laat het Nationaal Archief in Den Haag zien dat vrouwen al sinds de uitvinding van de fotografie in 1839 actief zijn als fotograaf. Ze werken in alle genres en spelen op vele manieren een rol als pionier. De tentoonstelling toont het vernieuwende werk van 43 vrouwelijke pioniers waaronder Emmy Andriesse, Eve Arnold, Gisèle Freund, Augusta Curiel, Gerda Taro en Mary Ellen Mark. Alle beelden zijn gemaakt tussen 1859 en 1999 en beslaan vier thema’s: Vroege fotografie en experiment, oorlogsfotografie, documentairefotografie en straatfotografie. 

De tentoonstelling is ontworpen door Maison the Faux, de vormgeving van het campagnebeeld door Serana Angelista en de campagne door Positive Digital.

 

T/m 30 juni 2024
Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag  

 

Breda Photo 2024

Een event dat met grote letters in onze agenda staat is natuurlijk het BredaPhoto Festival. Dit tweejaarlijkse event keert in 2024 terug, deze keer met het veelbelovende thema ‘Journeys’. Tot eind vorig jaar konden kunstenaars en fotografen hun project indienen. Wie de uiteindelijke deelnemers zijn, is op het moment van schrijven nog een verrassing. Maar de ervaring leert dat je tijdens het festival inspirerende, confronterende en ontroerende verhalen van nationale en internationale topfotografen kunt zien op verschillende binnen- en buitenlocaties in Breda.

Bijschrift: Dreamland © Mounir Raji

 

Van 13 september tot 3 november 2024

Diverse locaties in Breda (zie website)

bredaphoto.nl

 

TIP: Unseen Photo Fair

Hoewel al het getoonde werk op deze internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie te koop is, kun je ook zeker komen ‘kijken, niet kopen’. Met speciale installaties en een enorm aantal exposerende galeries en deelnemende uitgevers van fotografieboeken, kom je als liefhebber van hedendaagse fotografie zeker aan je trekken.

19-22 September 2024
Westergas 

Klönneplein 

1014 DB Amsterdam

https://unseenamsterdam.com/

 

Dit is een artikel uit DigifotoPro 1.2024 Lees hem hier digitaal

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie