Hasselblad stopt met omgebouwde Sony-camera's

Julian Huijbregts 4432
Sinds 2012 heeft Hasselblad een aantal prijzige camera's op de markt gebracht, gebaseerd op Sony-toestellen. Perry Oosting, de nieuwe Nederlandse CEO van Hasselblad, maakt in een interview met dpreview bekend dat daar nu een einde aan komt.

Op de Photokina in 2012 werden we verrast door de Hasselblad Lunar. In feite ging het om een Sony NEX-7 met een aangepast uiterlijk en een veel hoger prijskaartje. Later volgden nog andere aangepaste Sony-camera's, zoals de Stellar en de Hasselblad HV, gebaseerd op de Sony RX100 en Sony A99.

Begin 2015 werd de Nederlander Perry Oosting aangesteld als CEO van Hasselblad. In een interview met dpreview maakt hij nu bekend dat Hasselblad stopt met het maken van de aangepaste Sony-camera's. Het merk zal zich weer gaan richten op kernwaarden als design, optische kwaliteit en intuïtieve bediening.

Onlangs dook nog de Hasselblad Lusso op, een variant op de Sony A7R. Dit is de laatste aangepaste Sony-camera die Hasselblad op de markt zal brengen, vertelt Oosting. Het toestel werd ontworpen voor de Aziatische markt en zal ook alleen in Hong Kong te koop zijn. Er zijn zo'n honderd exemplaren gemaakt en meer worden er niet geproduceerd. In 2014 sloot Hasselblad al de design studio in Italië waar de aangepaste Sony-camera's werden ontworpen.

Hasselblad Luso

De Hasselblad Lusso, gebaseerd op de Sony A7R, is de laatste aangepaste Sony-camera die Hasselblad op de markt brengt. Het toestel is alleen in Azië te koop in een zeer beperkte oplage.

Toekomst

Momenteel richt Hasselblad zich vooral op de top van de markt, met digitale middenformaatcamera's zoals de H5D-serie en speciale camera's voor luchtfotografie en reproducties. Het bereiken van nieuwe markten is volgens Oosting een belangrijk onderdeel voor de toekomst van Hasselblad.

De Nederlandse CEO vergelijkt Hasselblad met Porsche om een idee te geven hoe we dat voor ons moeten zien. De kern van het automerk is de Carrera. Regelmatig verschijnt daar een nieuwe variant van, maar de markt voor de Carrera is klein. Daarom heeft Porsche ook bijvoorbeeld de Boxster en Cayenne op de markt gebracht. Auto's die de waarden van het merk Porsche intact laten, maar andere markten aanspreken.

Hasselblad wil eenzelfde weg inslaan, waarbij de H vergelijkbaar is met de Carrera. Oosting doet nog geen concrete uitspraken over toekomstige producten, maar de weg lijkt open te staan voor nieuwe cameratypes naast de huidige middenformaattoestellen.

Hasselblad H5D-50c
afbeelding van RH Boks

Goede keuze van Hasselblad, ik hoop dat er een nieuwe samenwerking komt met Fuji voor een RF middenformaat tegen een scherpe prijs, vergelijkbaar met de top van Fullframe DSLR. dat Fuji voor Hasselblad een een goed vriend is is al bewezen met de H-serie /Fuji 645 digital.

afbeelding van R Boks

PS alle Hasselblad objectieven zijn made by Fuji sinds de introductie van de H serie. En de sensor van het belangrijkste model H5 is van Sony.