Hasselblad H5D-50c met cmos-sensor

Hasselblad komt met H5D-50c voorzien van cmos-sensor

Julian 3665 1
Hasselblad kondigt aan in maart de H5D-50c te lanceren. Het wordt de eerste digitale middenformaatcamrea met cmos-sensor. Tot nu toe gebruiken fabrikanten ccd-sensoren voor dit soort camera's. De cmos-techniek levert met name betere ruisprestaties.

Digitale middenformaatsystemen staan aan de top als het om resolutie gaat. Ook wat kleurdiepte en dynamisch bereik betreft laten moderne camera's in deze klasse niets te wensen over. Heel anders is dat als je kijkt naar de ruisprestaties. Alle fabrikanten van digitale middenformaatcamera's en achterwanden gebruiken momenteel ccd-sensoren. Vroeger de norm voor digitale camera's, maar op gebied van ruisprestaties en snelheid inmiddels ruimschoots voorbijgestreefd door de cmos-techniek.

Hasselblad H5D-50c met cmos-sensor

Het was dan eigenlijk ook wachten totdat fabrikanten van digitale middenformaatcamera's de overstap zouden maken. Hasselblad lijkt de eerste fabrikant te zijn die de stap maakt, in een persbericht kondigen de camerabouwers aan dat in maart de H5D-50c op de markt komt, met cmos-sensor. De camera is gebaseerd op de huidige Hasselblad H5D-50, vermoedelijk wordt alleen de sensor aangepast.

De cmos-sensor moet snellere fotografeersnelheden, langere sluitertijden en veel betere iso-prestaties mogelijk maken. In theorie zou Hasselblad de H5D-50c kunnen voorzien van een filmfunctie. Daar wordt echter niet over gerept. Wel belooft de fabrikant vloeiende 'Live Video' in Phocus, waarmee waarschijnlijk live view wordt bedoeld.

Volgens Hasselblad is de H5D-50c een meer veelzijdige camera dankzij de cmos-sensor.  Momenteel zijn digitale middenformaatcamera's niet aantrekkelijk om te gebruiken bij slechte lichtomstandigheden. De objectieven zijn minder lichtsterk dan hun tegenhangers voor dslr's en de ruisprestaties zijn beduidend slechter. Met de cmos-sensor in de H5D-50c zou daar wel eens verandering in kunnen komen.

Meer informatie over de Hasselblad H5D-50c wordt bekendgemaakt in maart. Ook krijgen we dan te weten wat dit moois gaat kosten.

Hasselblad H5D-50c

afbeelding van RH Boks

CMOS sensors zijn ook goedkoper te fabriceren dan de CCD zou dit ook een prijsdoorbraak kunnen betekenen?? Een 40MP vesie zou dan mogelijk op een prijstarget kunnen komen van rond de 8000 euro.
Dat zou een doorbraak kunnen zijn. Hasselblad-Fuji H serie in de toekomst als 40c , 50c en 60c camera's en wie weet ook nog een RF digitaal in de lijn van Fuji 645 Zi. Fuji-blad is mogelijk op de goede weg. Eigenaardig blijft de flirt met Sony. Of gaat de Photokina 2014 ons een Sony-FujiBlad opleveren ???