Parfocal, wat betekent dat?

Parfocal, wat betekent dat?

Dre de Man 4358 1
Idealiter zijn zoomobjectieven parfocal: de scherpstelling verandert niet tijdens het zoomen. Bij vrijwel alle zoomobjectieven is dat echter niet (helemaal) het geval. Wat betekent dat in de praktijk?

Hoe kom je er achter of je objectief parfocal is? Dat doe je door uit te zoomen, scherp te stellen, het objectief op handmatige scherpstelling in te stellen en daarna weer in te zoomen. Je ziet dan aan de scherpteaanduiding in de zoeker of de scherpstelling behouden blijft. Merk je geen verschil, dan scoort je zoom goed op dit punt en kun je verder gaan met het maken van testopnamen. Zijn ook die helemaal scherp (net zo scherp als wanneer je opnieuw en dan zo precies mogelijk scherpstelt) dan is je zoomobjectief parfocal.

Het heeft weinig zin om bij de verkoper of de objectieffabrikant te gaan klagen wanneer dat niet het geval blijkt: het objectief is dan zeer waarschijnlijk zo ontworpen.

Het is bij de meeste (want niet-parfocale) zoomobjectieven ten zeerste aan te bevelen om opnieuw scherp te stellen na zoomen. Dat geldt zeker voor het inzoomen (want dan wordt de scherptediepte ook nog kleiner) maar zelfs na uitzoomen.

Live view

Bij autofocus is dat bij niet-continue AF (AF-S, One shot AF etc.) echt nodig. Bij continue (ook: servo AF) is het niet nodig, want dan wordt er sowieso voortdurend opnieuw scherpgesteld. Erger is dat de AF-fijninstelling voor reflexcamera’s bij zoomobjectieven op verschillende zoomstanden minder precies is; dat geldt voor alle grote merken. Ook hier geldt: het is geen verborgen gebrek maar een onvermijdelijk ongemak. Hoe nieuwer het objectiefontwerp, des te geringer de verschillen. Bij reportages valt het waarschijnlijk niet op, maar bij landschapsopnames is het iets om rekening mee te houden. Controle met behulp van Live View (of gewoon door de opname achteraf ter plekke te bekijken) is in ieder geval een zeer goed idee. Vaak zal diafragmeren bij landschapopnamen het fijninstellingsverschil compenseren, maar het is wel iets om een keer uit te testen.

Video

Bij film is het een groot voordeel wanneer een zoomobjectief parfocal is, omdat het onderwerp tijdens het in- of uitzoomen scherp moet blijven. Door de scherptediepte kan een objectief dat niet parfocal is in de praktijk echter wel parfocal worden. Daarom is het aan te bevelen om uit te zoeken bij welk diafragma je objectief wél (vrijwel) parfocal is. 

afbeelding van Dre de Man

Dre de Man | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Dre

afbeelding van Van.thomh.1990_149367

Ik lees met veel plezier deze website.
Vind het alleen erg jammer dat ik keer op keer dezelfde artikelen zie terug komen.