DIGIFOTO Pro Awards

Review Nikon Z 35mm f/1.8

Redactie DIGIFOTO Pro 2482
De 35mm f/1.8 met Nikon Z-vatting heeft bij de introductie weinig aandacht gekregen. Niet geheel terecht, want een 35mm is een objectief dat heel breed ingezet kan worden. Denk bijvoorbeeld aan landschappen, portretten van meerdere personen, een persoon in een omgeving en foto’s van steden. Hoe goed is het objectief in vergelijking met andere Nikon-objectieven?

De brandpuntsafstand tussen een groothoek en een standaardobjectief in is 35mm. Het geeft geen spectaculaire effecten, maar het is één van de veelzijdigste objectieven die je kunt kopen. In de Nikon-reeks voor de spiegelreflexcamera’s zijn er twee, in de lichtsterke f/1.8 en f/1.4. Soms wordt er ook nog de oudere f/2-versie aangeboden. Nu breidt Nikon uit met de Nikon Z-versie van de f/1.8.

Opbouw

De opbouw lijkt oppervlakkig op de Nikon Z 35mm f/1.8, in die zin dat het een lichte retrofocusconstructie is met daarachter een tele-centrische groep. De Gaussconstructie in het midden is nog eenvoudiger en bestaat uit maar vier elementen, waarvan twee uit ED-glas en een asferisch. De elementen aan het eind zijn sterk asferisch en erg dun en staan weer dicht op de sensor.

Praktijk

In de praktijk doet de Nikon Z 35mm f/1.8 het verbazingwekkend goed, misschien nog net iets beter dan de 50mm. De scherpstelling verloopt erg snel en bij video weer zeer mooi gelijkmatig. De omvang van het objectief is vrijwel gelijk aan die van de 50mm. Ook de 24-70mm en de 14-30mm hebben vrijwel dezelfde breedte en lengte, wat dus prettig is wanneer je een vrij kleine cameratas gebruikt. In vergelijking met de versies voor de reflexcamera’s valt vooral op dat de scherpte aan de randen én zelfs in de hoeken al vanaf volle opening zeer goed is.

LAB

In het lab zien we dit nog eens sterk bevestigd. Al bij volle opening zien we resultaten die sommige andere objectieven bij geen enkel diafragma behalen. Al bij f/4 haalt het objectief zijn optimum. Daarna loopt het heel langzaam terug, maar f/8 (bij vele andere objectieven pas het diafragma waarop ze echt goed worden) is hier al minder dan dan f/5.6. Toch hebben we het hier over verschillen voor fijnproevers die landschapsopnamen maken vanaf statief; voor vele foto’s zullen de verschillen tussen de diafragma’s niet zichtbaar zijn. Dat is heel anders wanneer je dit objectief vergelijkt met de Nikon-modellen voor reflexcamera’s: de hebben duidelijk een langere aanloop nodig. Deze 35mm is optisch superieur. We zien nauwelijks beeldfouten, coma is zelfs extreem goed onderdrukt, wat het objectief geschikt maakt voor astrofoto’s en voor andere foto’s waarop de sterrenhemel te zien is. Longitudinale chromatische aberratie zien we wel terug, al is dit niet storend.

Conclusie

In vergelijking de f/1.8-versie voor reflexcamera’s is dit objectief in alle opzichten beter. In vergelijking met de f/1.4 is het in alle opzichten superieur op het bokeh en de lichtsterkte na. Het blinkt uit doordat het bij alle diafragma’s werkelijk uitstekende prestaties levert.

Beoordeling Nikon Z 35mm f/1.8

Beeldkwaliteit 9
bediening 9
behuizing 8
prijs/kwaliteit 9

De Nikon Z 35mm f/1.8 werd getest in DIGIFOTO Pro 2.2019 en beoordeeld met een Platina award. Je kunt DIGIFOTO Pro 2.2019 en andere edities gemakkelijk bestellen in onze webshop.

Specificaties Nikon Z 35mm f/1.8

Brandpuntsafstand 35 mm
Aantal diafragmabladen 9 (afgerond)
Maximaal diafragma f/1.8
Lengte 86 mm
Breedte 73 mm
Gewicht 370 g
Opbouw (elementen/ groepen) 11/9
Kortste scherpstelafstand 0,25 m
Lensvatting Nikon Z

Adviesprijs € 949,-
Info www.nikon.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie