Iconische portretserie Close Up

Vandaag opent Nederlands Fotomuseum tentoonstelling Martin Schoeller | Big Heads

Remco Stunnenberg 797 0
Vandaag opent het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Martin Schoeller | Big Heads. Hiermee brengt het Nederlands Fotomuseum één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land.

Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt. Deze serie bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller heeft voor deze serie de grootsten der aarde voor zijn camera weten te krijgen, waaronder George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg.


De tentoonstelling Martin Schoeller | Big Heads is tot en met 2 september te zien in het Nederlands Fotomuseum. Ook het Big Head portret van de Nederlandse acteur Michiel Huisman is te zien in het Nederlands fotomuseum. Dit portret werd gisteravond door Martin Schoeller zelf al onthult tijdens RTL Late Night. Naast werk uit Close Up wordt er ook werk uit 3 andere portretseries van Schoeller getoond.

Het werk van de in New York woonachtige fotograaf Martin Schoeller wordt gekenmerkt door de zogenaamde ‘big head’ portretten, oftewel frontaal genomen hyperrealistische close-ups op zeer groot formaat. In zijn veelgeprezen serie Close Up portretteert Schoeller zijn subject van zeer dichtbij; altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek. Bekende politici, acteurs, musici en sporters worden door Schoeller op een identieke wijze afgebeeld als onbekende mensen. Deze werkwijze resulteert in een democratisering van het fotografisch portret, waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met en zonder macht.

Interview

De redactie van DIGIFOTO Pro had recent al een interview met Martin Schoeller. Dit interview verschijnt in de volgende uitgave, DIGIFOTO Pro 3.2018. Deze is in juli verkrijgbaar. Trouwe abonnees vinden deze natuurlijk vanzelf op hun deurmat.

Neem een abonnement

Nog geen abonnee? Neem dan nu een abonnement en ontvang twee gratis tickets voor de Fotofair

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco