Martin Schoeller: 'De hele dag omringd worden door beeldschone vrouwen, dat leek me wel wat'

Remco Stunnenberg 1175 0
'Toen ik 25 jaar geleden begon met fotografie, deed ik ook fashionfotografie. Dat leek me een supertof idee. De hele dag omringd worden door beeldschone vrouwen.' Voor DIGIFOTO Pro spraken wij met Martin Schoeller, een van de grootste portretfotografen van dit moment. Dat leverde een mooi gesprek op.

Martin Schoeller: 'Ik geef echter helemaal niets om fashion. Ik haat het om te shoppen. Ik draag iedere dag zwarte of witte shirts en zwarte spijkerbroeken. Om een goede fashionfotograaf te zijn, moet je meer op hebben met styling en kleding dan met mensen. Dat werkte dus totaal niet voor mij. Ik ben een mensenmens. Portretfotografie lag dus veel meer in mijn straatje.'

'Als fashionfotograaf is het bovendien ook je taak om dingen mooier te maken dan ze in werkelijkheid zijn. Mijn stijl is nu juist het tegenovergestelde. Ik maak zaken niet mooier, ik laat het zien zoals het is. Waarheidsgetrouw. Daarom heb ik ook gekozen voor mijn close-up-stijl. Op die manier haal ik alle ballast uit beeld. Alle focus gaat naar het gezicht. Wat mij betreft is dat de essentie. Ik wil geen afleiding van kleding, omgeving of wat dan ook. Ik wil geen enkele verwijzing naar de sociale status van de geportretteerde. Alleen een gezicht.'

Martin verwijst naar zijn iconische serie Close Up, waar hij al meer dan twintig jaar doorlopend aan werkt. Beelden uit onder andere deze serie zijn tot en met 2 september voor het eerst in ons land te bewonderen in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Naast een ruime selectie ‘big head’-portretten is er in de tentoonstelling ook werk uit Martins fotoserie Identical te zien. Hierin plaatst de fotograaf eeneiige tweelingen naast elkaar en spoort hij de toeschouwer aan tot een zoektocht naar de onderlinge verschillen in de miniemste details. Voor de serie Female Bodybuilders fotografeert hij de bijzondere lichamen van sportvrouwen op het hoogtepunt van hun carrière. Zonder digitale bewerking toont Martin hun spectaculaire lichamen zoals ze zijn. Een aantal werken uit deze serie wordt op meer dan levensgroot formaat getoond in de tentoonstelling.

Lees het hele interview

Lees het hele interview met Martin Schoeller in DIGIFOTO Pro 3.2018. Je vindt dit artikel onder de kop 'Geen enkel mens is beter dan een ander mens'.

Nog geen abonnement?

Je haalt DIGIFOTO Pro voor €5,95 in huis. Ontvang je onze magazines liever op je deurmat? Neem dan een abonnement. Je kunt deze editie en voorgaande nummers ook los bestellen voor €7,95 inclusief verzendkosten (binnen Nederland).

Lees ook: Nu in de winkel: DIGIFOTO Pro 3.2018

Lees ook: Fotografen toen & nu

 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco