De Mix

Fotografen toen & nu

Remco Stunnenberg 611 0
Na twee jaar komt het fotoproject De Mix naar huis. De Mix is een serie van vier tentoonstellingen die de afgelopen jaren in verschillende musea in Nederland te zien is geweest.

In De Mix lieten hedendaagse fotografen zich inspireren door een fotograaf uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Dat leverde verrassende combinaties van fotografen en werken op en laat zien dat de collectie van het Nederlands Fotomuseum een onuitputtelijke inspiratiebron is voor nieuwe generaties fotografen. In De Mix geven de hedendaagse fotografen een nieuwe en persoonlijke visie op de collectie van het Fotomuseum. Vanaf 15 september zijn alle vier de fotoseries voor het eerst bij elkaar te zien in het Nederlands Fotomuseum.

De Koe

Cas Oorthuys & Hans van der Meer

Met de hand melken zwartbont vee (1944) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Portret van koe buiten © Hans van der Meer

De Mix ging van start met de serie De koe, waarin de veranderende wereld van de Nederlandse koe centraal staat. Historische foto’s van Cas Oorthuys (1908-1975) en recent werk van Hans van der Meer (1955) laten zien dat het Nederlands landschap en de melkveehouderij de afgelopen zeventig jaar ingrijpend zijn veranderd.

De Koe is in samenwerking met het Fries Museum tot stand gekomen en was daar van 1 oktober tot en met 1 december 2016 te zien.

Missie

Paul Julien & Andrea Stultiens

Vrouwen in Water Street, Monrovia, Liberia (1931) © Paul Julien / Nederlands Fotomuseum

Uitzicht Khalifa huis (2016) © Andrea Stultiens

In de tweede presentatie Missie staat het fotowerk van antropoloog en amateurfotograaf Paul Julien (1901-2001) centraal. Julien reisde veelvuldig naar Afrika voor antropologisch onderzoek en maakte ter plekke vaak gebruik van faciliteiten en kennis van missionarissen. Aan het eind van zijn leven liet hij een omvangrijk foto en filmarchief achter. In deze presentatie reageerde Andrea Stultiens (1974) op foto’s die Julien tijdens zijn reizen door Liberia (1932) en Sudan (1933 & 1947) heeft gemaakt. Zij reisde verschillende malen naar deze landen met het door Julien gemaakte beeld. Samen met lokale specialisten zoals verhalenvertellers, journalisten en fotografen verzamelde ze verhalen verbonden aan Juliens beelden met als doel om bij te dragen aan een genuanceerde beeldvorming van het grote en diverse Afrikaanse continent.

Missie is in samenwerking met het Limburgs Museum tot stand gekomen en was daar van 11 december 2016 tot en met 26 maart 2017 te zien.

Schiphol Slumberland

Frits J. Rotgans & Jannes Linders

Start/landingsbaan 09-27, de Buitenveldertbaan (1969) © Frits J. Rotgans / Nederlands Fotomuseum

Schiphol (2017) © Jannes Linders

In Schiphol Slumberland wordt het werk van Frits J. Rotgans (1912–1978) van Schiphol uit de jaren zestig en zeventig getoond naast nieuw werk van Jannes Linders (1955) waarin een zeer specifiek Schiphol in 2017 centraal staat. De beide series tonen twee radicaal verschillende werelden en visies op een en dezelfde herkenbare locatie: luchthaven Schiphol.

Schiphol Slumberland is in samenwerking met het Nationaal Militair Museum tot stand gekomen en was daar van 8 september 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien.

De Boswachter

Adolphe Burdet & Blommers / Schumm

Nest Grauwe Klauwier, waarschijnlijk Noord-Holland (1907-1916) © Adolphe Burdet / Nederlands Fotomuseum

N 52° 34' 40.08''O 4° 37' 25.32’' © Blommers / Schumm

In De Boswachter portretteerde het fotografenduo Blommers / Schumm (1969) negentien boswachters in de natuurgebieden rondom Egmond. Ze lieten zich hierbij inspireren door de vroeg 20-eeuwse natuurfotografie van Adolphe Burdet (1860-1940), die met zijn stereocamera de natuur op weergaloze wijze in beeld bracht. Met zijn fotografie droeg hij bij aan de algemene bewustwording dat de natuur beschermd moet worden.

De Boswachter is in samenwerking met het Museum Kranenburgh tot stand gekomen en was daar van 8 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 te zien.

De Mix is een project van het Nederlands Fotomuseum en Rafaël Philippen dat tot stand is gekomen met steun van het Mondriaan Fonds. Dankzij de steun van het Mondriaan Fonds heeft het Nederlands Fotomuseum vier Nederlandse fotografen opdracht kunnen geven om nieuw autonoom werk te maken.

Meer info over het Nederlands Fotomuseum vind je hier

 

 

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco