Portretfotograaf Martin Schoeller voor het eerst naar ons land

Nederlands Fotomuseum komt met unieke tentoonstelling

Remco Stunnenberg 1042 0
Het Nederlands Fotomuseum brengt met Martin Schoeller één van de grootste portretfotografen van dit moment voor het eerst naar ons land. Schoeller brak internationaal door met de iconische portretserie 'Close Up' waar hij al meer dan twintig jaar lang doorlopend aan werkt.

Close Up bestaat uit van zeer dichtbij gemaakte opnamen van gezichten van bekende en minder bekende mensen. Schoeller wist voor deze serie de grootsten der aarde voor zijn camera te krijgen: George Clooney, Lady Gaga, Angelina Jolie, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg.

Big Head

Het werk van de in New York woonachtige fotograaf Schoeller wordt gekenmerkt door de zogenaamde ‘big head’ portretten, oftewel frontaal genomen hyperrealistische close-ups op zeer groot formaat. In zijn veelgeprezen serie Close Up portretteert Schoeller zijn subject van zeer dichtbij; altijd met dezelfde lens, dezelfde belichting en vanuit dezelfde hoek.

Identiek

Bekende politici, acteurs, musici en sporters worden door Schoeller op een identieke wij afgebeeld als onbekende mensen. Deze werkwijze resulteert in een democratisering van het fotografisch portret, waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met en zonder macht.

Wereldster

De tentoonstelling is van 19 mei tot en met 2 september te zien in het Nederlands Fotomuseum. Tijdens de opening op 18 mei wordt in aanwezigheid van de fotograaf, een nieuw ‘big head’ portret van een wereldster van Nederlandse komaf onthuld.

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco