Bijzondere naakt fotografie

360 graden naakt fotografie in de natuur

Eefke Burg 13869 0
Fotograaf Tom Durden maakt bijzondere foto’s. Zijn naakt portretten zijn 360 graden, gemaakt met een drone en worden gemaakt van modellen die in harmonie zijn met de natuur. Opvallend is dat hij zijn modellen zo positioneert zodat zij de natuurlijke lijnen uit de omgeving volgen. Tom vertelt over zijn project.

Onschuldige naakt fotografie in lijn met de natuur

Tom Durden heeft in het dagelijkse leven veel zaken die hem aanspreken. ‘Van de ene kant ben ik een techneut, maar ook modeltekenen en fotograferen spreekt me erg aan. Een combinatie hiertussen is natuurlijk het naaktfotograferen met een drone. Het leuke is dat als je een naakt portret maakt dat dit nogal confronterend is, omdat dit nogal bloot is. Maar als je het van een afstand doet dan is het gewoon een naakt lichaam in de natuur. Daarmee is het onschuldiger en meer kunst,’ aldus Tom.

Beluister de podcast waar Tom meer vertelt, of lees meer en bekijk enkele foto’s hieronder.

 

 

Wil je ook een keer werken met modellen? Tijdens de Fotofair kan je een workshop volgen in sensuele fotografie. Lees meer.  

in de podcast is ook een preview te beluisteren van de Panasonic Lumix S door onze redacteur Dré de Man. Beluister hem snel!

Hoe Tom Durden te werk gaat

Tom ging op zoek naar modellen waarmee hij en natuurgebieden waar hij dit kon doen. Hij zocht hierbij vooral naar natuurgebieden waar niet veel wandelaars zijn. Hij maakt zowel foto’s van individuele modellen als groepen bij elkaar. De achtergrond van Tom zit zowel in de fotografie als in de IT. Vandaar dat hij de technische kant van de fotografie, zoals het fotograferen met een drone, interessant vindt. ‘Iets wat veel toeters en bellen, sensoren en foutmeldingen heeft dat vind ik altijd er interessant,’ geeft Tom aan. ‘Daarvanuit ben ik ook met de drone gaan vliegen. Op een gegeven moment stelde een model voor om dat te combineren.’ Hij doet dit met een drone maar daarnaast zijn zijn foto’s ook 360 graden.Fotograaf: Tom Durden

‘Als ik iets moois vind dan probeer ik het allereerst uit. Een drone kan zowel foto’s als films maken, maar de meeste drones hebben ook de mogelijkheid om een 360 graden foto te maken. Dit zijn dan meerdere beelden die je later aan mekaar kan stitchen tot een 360 graden foto.’

Werken met meerdere naakt modellen

Het werken met meerdere naakt modellen doet Tom Durden regelmatig en hiervoor hanteert hij ook een bepaalde werkwijze. ‘Als het er twee zijn dan is het nog vrij simpel, maar als het er meer zijn dan wordt het vrij complex en dat vergt nogal wat voorbereiding. Als je één iemand aanwijzingen geeft dan lukt dat nog wel maar als je meerdere mensen aanwijzingen geeft dan moet je of heel erg duidelijk zijn, of rekening houden dat niet iedereen het meteen begrijpt.’ Hij geeft aan dat hij het ook altijd prettig vindt als er mensen zijn in de groep die hem helpen bij het aansturen.

Zijn fotoshoot inplannen begint met het werven van modellen die dat leuk vinden. ‘Daar heb ik er gelukkig er heel veel van gevonden. Ik heb een Facebook-pagina waar meer dan 100 dames en heren lid van zijn en die een keer graag zo’n fotoshoot willen meedoen.’

Fotograaf: Tom Durden

Vervolgens maakt hij een afspraak en gaat hij op zoek naar een locatie. ‘Een locatie moet fotografisch interessant zijn, daarnaast moet het ook een plek zijn waar weinig mensen komen.' Daarna maakt hij een draaiboek van de foto’s die hij wil gaan maken en hoe de modellen moeten gaan liggen. Hij probeert verschillende dingen uit: soms wordt het minder mooi maar meestal is het in de werkelijkheid juist mooier. ‘Er zijn niet heel veel voorbeelden waar ik van kan leren, dus ik probeer heel veel dingen uit.’ Beluister ook het volledige interview in de podcast.

Het bekijken van de 360 graden naaktfoto's

Wil je zijn 360 graden naakt fotografie zien? Bekijk dan ook vooral zijn website voor meerdere prachtige voorbeelden. 

afbeelding van Eefke Burg

EefkeBurg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen vanEefke