Naakt op social media, een blijvend gevecht tegen censuur

Christel de Wolff 12221

Facebook en Instagram blijven het preutst als het op naaktfotografie aankomt. De algoritmes veranderen geregeld om seksuele content te herkennen. Maar er worden veel fouten gemaakt waar je als fotograaf de dupe van kunt zijn met wekenlange blocks als gevolg.

Algoritmes houden ongewenste content tegen

Er veranderen geregeld dingen in het algoritme om seksuele of haatdragende content te identificeren. Het is echter nog niet mogelijk om dat te laten herkennen door een bot, dus deze blocks gaan nog via het rapporteren van de content. Seksueel getinte content kan daarentegen volledig zonder tussenkomst van mensen worden opgespoord. Tenminste... dat is de bedoeling.

De eeuwige tepel-discussie

Een van de grootste discussie punten van Facebook in de afgelopen 10 jaar is het gesprek over tepels. Noem het Nipplegate, Free the Nipple of WO/MEN, er zijn diverse actiegroepen voorbijgekomen die de algoritmes aangepast willen zien omdat ze het er niet mee eens zijn dat mannen wel met tepels in beeld mogen komen, maar vrouwen niet gezien kunnen worden met een ontbloot bovenlijf. 

Het lukt de kunstmatige intelligentie van Facebook (en Instagram, van dezelfde eigenaar) niet altijd om de juiste content te censureren. Dat is ook niet zo gek. Een naakt standbeeld mag wel. Een persoon in een doorschijnende zwembroek mag niet. Naakte vrouwen waarbij de tepels zijn gecensureerd mag wel. Vrouwen die borstvoeding geven worden geweerd op Facebook... 

Deze voorbeelden geven aan hoe scheef de verhoudingen nu zijn op Facebook en Instagram. Wie er vooral van balen zijn de kunstenaars die hun werk willen delen via social media. Zij zien zichzelf verplicht om hun mooie werk lelijk te verminken met onder andere grote balken over tepels en geslachtsdelen. Erotiek fotograaf Dennis Claes maakte er een video over:

 

 

1.8 seconde om een naaktfoto te beoordelen

Wat niet iedereen weet is dat Facebook niet volledig draait op AI en robots. Er zijn ontelbaar veel freelancers over de hele wereld werkzaam voor het social media platform. Deze mensen hebben als taak foto's te beoordelen waarvan de computer niet goed weet wat te beslissen.  Naaktfotografie, racisme, oproepen tot geweld? Het is ten eerste nogal een rotklus om dagelijks al deze foto's voorbij te zien komen - stel je maar voor dat je dagelijks naar vreselijke content moet kijken van moorden, racisme, (kinder)porno en andere gebeurtenissen die niet door de beugel kunnen -  maar bijkomstig probleem is nog eens dat er dagelijks zoveel content wordt gepost op social media dat de freelancers welgeteld 1,8 seconde hebben om een foto te beoordelen. Het is daarom van groot belang om de censuur op te laten vallen, zelfs wanneer dit je foto drastisch aantast, vindt Dennis Claes. 

In DIGIFOTO 3.2020 gaan wij uitgebreid in gesprek met Dennis over zijn werk. Deze editie ligt nu in de boekhandel of klik hier om hem meteen te bestellen via onze webshop. 

 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel