DIGIFOTO Pro Awards

Review: Irix 'Dragonfly' 150mm f/2.8 Macro

Redactie 2571 0
Als tamelijk onbekende speler in het professionele objectieven circuit, werkt Irix hard aan de weg om te laten zien wat ze tussen de grote spelers te bieden hebben. Wij werpen een blik op dit interessante Irix 150mm f/2.8 Macro objectief.

Waar het bedrijf sinds 2016 uit kwam met de 15mm f/2.4 en de indrukwekkende 11mm f/4, zetten ze nu hun eerste stappen in het Macro segment. Wij werpen een eerste blik op dit interessante Irix 150mm f/2.8 full frame Macro objectief.

Dragonfly

Onder deze stoere naam onthult Irix dit jaar hun 150mm f/2.8 full frame macro lens. Een middelgrote telelensprime die geschikt is voor close-upfotografie, met een levensgrote 1:1 maximale vergroting en een minimale focusafstand van 34 cm. Scherpstellen met de lens voelt de eerste keer ook wel erg speciaal. De focus ring werkt  soepel en gaat vrijwel volledig rond, iets waar mensen die niet vaak met een macro lens werken even aan zullen moeten wennen. De naam 'Dragonfly' zelf slaat op de constructie van de lens, deze is namelijk weather-sealed wat perfect uit komt wanneer je deze lens in de natuur wilt gaan gebruiken. De constructie zorgt er namelijk voor dat je ten alle tijden beschermt bent tegen stof en vocht. Iets dat in Nederland natuurlijk goed van pas komt.

Neutrino coating

Het objectief is voorzien van 12 elementen en negen groepen, en bevat tevens een 'Neutrinocoating', die zorgt voor het tegengaan van lensflare en ghosting. Een betere contrasten kleurnauwkeurigheid is het resultaat, vooral met bijvoorbeeld fotograferen tegen de zon in. Irix geeft aan hierin een exclusieve innovatie te bezitten. Iets om over na te denken wanneer je bijvoorbeeld veel werkt met dingen als 'backlight portraits'.

Helder diafragma

Ondanks dat deze lens in de 150mm range zit, beschikt het wel over een diafragma van f/2.8. Dit zorgt ervoor dat je prachtige bokeh bij portretten krijgt, voor die momenten dat je iets anders wilt fotograferen als macro shots van insecten. Los van de mooie scherptediepte is deze lens door de lichte diafragma ook heel fijn om mee te nemen wanneer het buiten al wat donkerder wordt.

De natuur in

Dat dit objectief perfect is om buiten mee te fotograferen mag duidelijk zijn. Sommige mensen die niet vaak met macro objectieven hebben gewerkt zullen hem iets te zwaar vinden. Wij ervaarden het als solide. Een mooi stevig objectief die doet wat het moet doen; prachtige macro foto's maken van bloemen, insecten en vele andere onderwerpen. Wat belangrijk is om te weten is dat de lens volledig handmatig is in zijn scherpstellen. Dit zien we natuurlijk vaker met macro objectieven, maar het is goed om te vermelden dat een camera body met 'focus peaking' geen overbodige luxe is.

Conclusie

De Irix Dragonfly 150mm f/2.8 macro lens is simpelweg een pracht exemplaar. Hij voelt soepel, contrastrijk en ongelofelijk scherp. Niet alleen in de letterlijke zin van het woord, maar vooral ook het totaal plaatje. Vignetting is niet aanwezig en 'colour fringing' zul je hier ook niet tegenkomen. Elke foto heeft een bepaalde charme die de lens meegeeft. Een goede prijskwaliteit verhouding is natuurlijk ook goed meegenomen, en ook daar spant dit objectief de kroon. Wij zien in de toekomst in ieder geval graag meer van dit tamelijk onbekende nieuwe merk!

Beoordeling Irix 150mm f/2.8 full frame Macro

Beeldkwaliteit 9
Bediening 9
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 9

We testten de Irix Dragonfly 150mm f/2.8 macro in DIGIFOTO Pro 1.2019 en beoordeelden deze met een Platina award. Alle edities DIGIFOTO Pro (en Starter) bestel je gemakkelijk in onze webshop

Specificaties Irix 150mm f/2.8 full frame Macro

Adviesprijs € 599,-
Universele lens voor full-frame spiegelcamera's
Diafragma bereik f/2.8 tot f/32
Brandpuntsafstand 150 mm
Vatting Nikon, Canon en Pentax
Beeldstabilisatie Nee
Type lens Macro
Neutrino Coating
Vergroting 1:1
Handmatige focus met focusvergrendeling
Afgerond diafragma met 11 lamellen
Weather sealed
Filterformaat 77mm
Statief gondel wordt standaard bijgeleverd
Info www.disnet.nl

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie