Preview Irix Dragonfly 150mm f/2.8 Macro

Redactie 1095 0
Als tamelijk onbekende speler in het professionele objectieven-circuit, timmert Irix hard aan de weg om te laten zien wat ze tussen de grote spelers te bieden hebben.

Waar het bedrijf sinds 2016 uit kwam met de 15mm f/2.4 en de indrukwekkende 11mm f/4, zetten ze nu hun eerste stappen in het Macro segment met de Irix Dragonfly. Wij wierpen een eerste blik op dit interessante objectief.

Dragonfly

Onder deze stoere naam onthullen ze dit jaar hun 150mm f/2.8 full frame macro-objectief. Een middelgrote telelens-prime die geschikt is voor close-upfotografie, met een levensgrote 1:1 maximale vergroting en een minimale focusafstand van 34 cm. De naam 'Dragonfly' zelf slaat op de constructie van het objectief, deze is namelijk weather-sealed wat perfect uit komt wanneer je deze in de natuur wilt gaan gebruiken. De constructie zorgt er namelijk voor dat je te allen tijde beschermd bent tegen stof en vocht.

Neutrino coating

Het Dragonfly objectief is voorzien van 12 elementen en negen groepen, en bevat tevens een 'Neutrinocoating', die zorgt voor het tegengaan van lensflare en ghosting. Een betere contrast- en kleurnauwkeurigheid is het resultaat, vooral met bijvoorbeeld fotograferen tegen de zon in. Irix geeft aan hierin een exclusieve innovatie te bezitten. Iets om over na te denken wanneer je bijvoorbeeld veel werkt met dingen als 'backlight portraits'.

Helder diafragma

Ondanks dat dit objectief een brandpuntafstand van 150mm heeft, beschikt het wel over een diafragma van f/2.8, een combinatie die je doorgaans niet ziet bij objectieven in deze prijsklasse. De grote diafragma-opening zorgt ervoor dat je prachtige bokeh bij portretten krijgt, voor die momenten dat je iets anders wilt fotograferen als macro shots van insecten. Los van de mooie scherptediepte is deze lens door de lichte diafragma ook heel fijn om mee te nemen wanneer het buiten al wat donkerder wordt.

'De naam Dragonfly slaat op de constructie van het objectief, deze is namelijk weathersealed

Specificaties Irix Dragonfly 150mm f/2.8

Diafragma bereik: f/2.8 tot f/32
Brandpuntsafstand: 150 mm FX-formaat
Beeldstabilisatie: Nee
Type lens: Macro
Vergroting: 1:1
Afgerond diafragma met 11 lamellen
Filterformaat: 77mm

Adviesprijs € 599,-
Info www.disnet.nl

Dragonfly getest in DIGIFOTO Pro

Wij gingen op pad met de Irix Dragonfly 150mm f/2.8 en schrijven hier uitgebreid over in DIGIFOTO Pro 1.2019. Deze editie bestel je gemakkelijk in onze eigen webshop

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie