Voor wanneer ‘extreem wijd’ niet wijd genoeg is

Review: Irix 11mm f/4.0 Blackstone

Redactie 3556 0
Je hebt wijde objectieven, groothoeken, extreme groothoeken en dan is er de Blackstone. Met zijn beeldhoek van bijna 130 graden wordt fotograferen met dit objectief vooral interessant door alle creatieve mogelijkheden die zich voordoen wanneer je dit beest op je body monteert. Doet hij zijn stoere naam eer aan?

Vergis je niet

Waarschijnlijk kan je het al zien in de foto’s in dit artikel maar de Irix 11mm f/4.0 Blackstone is wijd, heel wijd. Zo wijd zelfs dat je even zult moeten wennen wanneer je hem voor het eerst gebruikt. Waar veel mensen wel eens met 15mm op full frame- formaat schieten is het niet iedere dag dat je onder de 12mm gaat zitten. Het effect? Een gigantisch beeldbereik dat zich eigenlijk alleen laat omschrijven als even wijd als het menselijk oog (en eigenlijk nog een stapje verder dan dat).

Iets over het objectief zelf; we kijken hier naar een super stevige, extreme groothoek van het merk Irix. Het bedrijf dat ons eerder al liet genieten van hun uitzonderlijk mooie macro lens, de Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly. Alle stevigheid en optische kracht die we bij dit objectief zagen, zijn bij de Blackstone ook weer van de partij. Zo is het objectief gemaakt van een solide combinatie van aluminium en magnesium, is er een manuele scherpstelring aanwezig waarbij het mogelijk is om deze op slot te zetten en bezit het objectief maar liefst drie asferische elementen om ervoor te zorgen dat je foto’s haarscherp zijn. Tevens zorgen deze elementen ervoor dat je geen last zal hebben van flaring (zon die in de lens schijnt) of ghosting. Simpel uitgelegd; de lens zorgt voor scherpe beelden, van hoek tot hoek. 

Creativeit vergroot

Natuurlijk kunnen we het langer hebben over de technische aspecten en details van het objectief. Zo is het handig om te weten dat de minimale scherpstel afstand 27cm is. Dat je werkt met een diafragma van f/4 tot f/22 en dat het objectief beschikbaar is voor Nikon en Canon. Toch is de belangrijkste vraag: hoe voelt het aan in gebruik?. Het antwoord is een volmondig: geweldig. Vanaf het moment dat je door de zoeker kijkt, gebeuren er twee dingen. Allereerst zal je versteld staan van de beeldhoek. Als tweede zal het opvallen hoe scherp het beeld is wanneer je uiteindelijk die eerste creatieve foto maakt die je al een tijd in je hoofd had maar nog niet had kunnen realiseren. 

Het objectief is scherp. En met scherp bedoelen we heel scherp. De Irix 11mm f/4.0 Blackstone verdient terecht onze stempel van kwaliteit. Het kan namelijk alles wat je verwacht van een professioneel groothoekobjectief en meer. En dat allemaal voor een competitieve prijs. 

Conclusie Irix 11mm f/4.0 Blackstone

Moet ik deze lens aanschaffen? Misschien spookt de vraag nu door je hoofd. Natuurlijk is een vraag als deze niet echt te beantwoorden zonder meer vragen zoals; schiet je vaak landschappen?, hou je van astrofotografie?, wil je de beste kwaliteit in een extreme groothoek voor full framecamera’s?. Beantwoordde je minstens één van deze vragen met een ‘ja!’ dan is het antwoord eigenlijk al daar. De Blackstone is een fantastische lens die niet alleen voor professionals maar zeker ook voor beginners die zich willen wagen aan landschapsfotografie een perfecte keuze. Voor de milde prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Sla een nieuwe weg in met je creatieve fotografie en experimenteer met dit fantastische en solide objectief. 

Beoordeling Irix 11mm f/4.0 Blackstone

Beeldkwaliteit 9
Bediening 10
Behuizing 9
Prijs/kwaliteit 9

De Irix 11mm f/4.0 Blackstone werd getest in DIGIFOTO Pro 5.2019 en ontving van ons een Platina Award!

Specificaties Irix 11mm f/4.0 Blackstone

  • Prijs: € 695,-
  • Diafragma: 4/22
  • Elementen/groepen: 16/10
  • Aspherische elementen: 3
  • Mount: Nikon, Canon. 
  • Gewicht: 790gr
  • Diameter: 11.8 cm
  • Lengte: 10,3 cm
  • Info: irixlens.com
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie