Zander Proost wint Irix Dragonfly 150mm f/2.8 1:1 Macro t.w.v. € 599,-

In gesprek met de winnaar van onze fotowedstrijd Macro

Christel de Wolff 6753 0
Macrofotografie is een zeer populair genre en dat is niet voor niets! Vaak zie je in macrofoto's een wereld die er wel is, maar waar de gemiddelde mens snel overheen zou kijken. Het is aan macrofotografen om kleine dingen heel groots te maken. De kijker kan er dan simpelweg niet meer omheen! We ontvingen ook dit keer weer enorm veel inzendingen op onze fotowedstrijd. Uiteindelijk kozen we voor de foto van Zander Proost.
‘Toen ik je mail ontving, kon ik het niet zo goed vatten, ik had het ook totaal niet verwacht,' begint de enthousiaste winnaar als we hem spreken over de wedstrijd. Zander Proost is geen onbekende van ons. Eerder dit jaar spraken we hem nog, in het kader van een spotlightinterview, over zijn bijzondere reisfotografie. Dat hij nu een macro-wedstrijd heeft gewonnen, komt echter wel als een grote verrassing. Deze kant van de fotograaf hadden we namelijk nog niet gezien.

'Macrofotografie is mijn ding niet eens zo,' geeft Zander dan ook eerlijk toe. 'Ik vind het wel leuk om te doen en ik ben ook echt bezig geweest met meerdere onderwerpen, maar het was niet iets waar ik op door wilde gaan.' De foto die hij maakte, is dan ook niet eens met een macro-objectief gemaakt. 'Ik heb geen macrolens,' zegt Zander. 'Ik heb de foto gemaakt met mijn 24-105mm-objectief op het grootste brandpunt waardoor ik een beetje het macro-effect kon nabootsen.' Dat treft, met het behalen van de eerste plaats in de fotowedstrijd heeft hij nu een Irix Dragonfly 150mm f/2.8 1:1 Macro-objectief in de wacht gesleept. Zal deze prijs zijn interesse in macrofotografie nog kunnen aanwakkeren?

'Ik heb al opgezocht wat je allemaal kunt doen met dit Irix macro-objectief,' zegt Zander. 'Het is een hele toffe nieuwe uitdaging waar ik absoluut voor open sta. Ik ben ook aan het kijken om er een flitser bij te kopen. Ik denk namelijk dat dat de truc is om onderwerpen er beter uit te kunnen laten springen. Het is een nieuwe wereld die voor me open gaat.'

Over de winnende foto van Zander Proost

Wat is het verhaal achter dit bewuste beeld? 'De foto is genomen in Duitsland, in een pretpark. Daar hadden ze prachtige rode zonnehoedbloemen staan en die zaten vol met hommels. In de tijd dat ik stond te wachten op mijn vrouw en dochter die in een attractie gingen, heb ik deze foto gemaakt. Via Live-view heb ik mijn positie bepaald, zonder statief. Ik heb manueel scherpgesteld, en ik heb uiteindelijk een mooie reeks gemaakt via de focuspeaking-functie. De beeldstabilisatie werkte ook in mijn voordeel bij het uit de hand schieten van de foto's. Thuis heb ik hem nog een beetje bijgesneden en ik was erg onder de indruk van de details die ik bij de hommels en de bloem zag.'
De foto van Zander Proost bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is om als fotograaf altijd om je heen te kijken. Voor een mooie natuurfoto hoef je namelijk helemaal niet naar het mooiste natuurgebied, het kan overal om je heen zijn. 'Mensen zullen waarschijnlijk niet snel raden dat deze foto in een pretpark gemaakt is,' lacht Zander.

Irix Dragonfly 150mm f/2.8 1:1 Macro t.w.v. € 599,-

Onder de stoere naam 'Dragonfly' onthulde Irix dit jaar hun 150mm f/2.8 full frame macro objectief. Een middelgrote telelens-prime die geschikt is voor close-upfotografie, met een levensgrote 1:1 maximale vergroting en een minimale focusafstand van 34 cm. De naam 'Dragonfly' zelf slaat op de constructie van het objectief, deze is namelijk weather-sealed wat perfect uitkomt wanneer je deze in de natuur wilt gaan gebruiken. De constructie zorgt er namelijk voor dat je te allen tijde beschermt bent tegen stof en vocht. Het objectief is voorzien van 12 elementen en negen groepen, en bevat tevens een 'Neutrino-coating', die zorgt voor het tegengaan van lensflare en ghosting. Een betere contrast- en kleurnauwkeurigheid is het resultaat, vooral met bijvoorbeeld fotograferen tegen de zon in. Irix geeft aan hierin een exclusieve innovatie te bezitten. Iets om over na te denken wanneer je bijvoorbeeld veel werkt met 'back-light portraits'.

Met dank aan Disnet B.V. voor het beschikbaar stellen van deze mooie prijs ter waarde van € 599,-.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel