Fotograaf die viraal ging met Grinch foto's aangeklaagd

Fotograaf die viraal ging met Grinch foto's aangeklaagd

Eefke Burg 629 0
Fotograaf Kim Durham ging onlangs viraal met een aantal foto's waarin ze kinderen liet schrikken door Grinch. De foto's laten hilarische reacties zien van kinderen die reageerden op de Grinch die plotseling verscheen, je zag foto's waarin kinderen knuffels aan de Grinch gaven tot huilende kinderen die probeerden weg te kruipen. De zaak nam echter een andere wending toen de fotograaf werd aangeklaagd door Dr. Seuss Enterprises, die het karakter the Grinch heeft ontwikkeld.

Lees ook: Gratis Photoshop Alternatief: Pixlr Pro

Dr. Seuss Enterprises dreigt met juridische stappen vanwege Grinch foto's

De foto's van kinderfotograaf Kim Durham van huilende en schreeuwende kinderen die reageren op een plotseling verschenen Grinch maken je aan het lachen en zijn populair gebleken bij ouders over de hele wereld. De fotograaf verscheen met haar foto's op allerlei media en werd internationaal gefeatured van People tot de Today Show Het verhaal nam echter een zure wending toen bleek dat de fotograaf werd aangeklaagd door Dr. Seuss Enterprises. Het bedrijf dreigde met juridische stappen vanwege het gebruik van hun karakter voor commercieel gewin.

Lees ook: Windows of Mac?

Fotograaf moet alle Grinch foto's verwijderen

De fotograaf ontving ene e-mail waarin stond dat ze 'al het promotionele materiaal en foto's van de Grinch fotoshoots' moest verwijderen, of het nu ging om prints of digitale foto's, die het intellectuele eigendom van Dr. Seuss Intellectual Property bevatten. De e-mail eindigt met het vragen om een bevestiging van de kennisgeving en nodigt Durham uit om een kopie van elke relevante authorisatie te verstrekken als zij van mening is dat haar werk geen inbreuk maakt op het auteursrecht van het bedrijf.

Sindsdien is de Facebookpagina van de fotograaf gedeactiveerd. Persoonlijk had ik als ik Dr. Seuss Enterprises was een andere aanpak gehanteerd. Waarom zou je iets dat je personage actief promoot en geen schade toebrengt aan je personage weg laten halen? Waarom niet de fotograaf een licentie of iets dergelijks laten afnemen en er geld mee verdienen?

NB. Uit alle afbeeldingen is uit voorzorg de Grinch verwijderd. Wil je de afbeeldingen bekijken zoals ze waren kijk dan hier.

 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke