Gratis Photoshop Alternatief: Pixlr Pro

Gratis Photoshop Alternatief: Pixlr Pro

Eefke Burg 1814 0
Eerder schreven we ook over GIMP: een gratis Photoshop alternatief die de meeste basisbewerkingsfuncties heeft. Nu test ik Pixlr Pro uit. Spoiler: ik ben aangenaam verrast. Veel van de functies die ik in Photoshop gebruik zijn ook beschikbaar in Pixlr Pro.

Bekijk ook de eerdere test van GIMP hier

Online editor gratis Photoshop alternatief Pixlr Pro

Pixlr Pro is een online programma wat gemakkelijk te gebruiken is: je gaat simpelweg naar de site en kiest de Pixlr Pro editor. Op het eerste gezicht lijkt het enorm op de manier waarop Photoshop ook is ingedeeld. Mocht je overstappen van een Photoshop variant dan zul je merken dat dit gemakkelijk gaat en alle functies ongeveer op dezelfde plek terug te vinden zijn.

De meeste basis aanpassingen kun je gemakkelijk doorvoeren met Image > Adjustments. Hier kan je onder andere de Vibrance (Levendigheid) en de Color Balance (kleur balans aanpassen) aanpassen. Hieronder zie je wat wijzigingen die ik heb doorgevoerd bij een landschap:

Voor

Na

Persoonlijk gebruik ik vaak Gradient Map (Verloop toewijzen in Photoshop) en ik ben dan ook aangenaam verrast dat deze functie ook in dit gratis Photoshop alternatief is terug te vinden. Als ik deze toepas schrik ik allereerst: het lijkt erg pixelig. Het blijkt echter dat als je uitzoomt je een verkleinde afbeelding van je foto terugziet. Als je inzoomt ziet het er een stuk beter uit.

Fijn zijn de laagstijlen die je kan kiezen die voor een groot deel overeenkomen met de laagstijlen in Photoshop: onder andere Overlay, Soft Light, Darken en Multiply zijn hier beschikbaar. Een andere functie die veel wordt gebruikt voor portretten is ook beschikbaar: Liquify. Deze kan je toepassen met Filter > Liquify. Zoals bijna alle functies staat deze eerst ingesteld op 100%, ook wel bekend als heel erg lomp. Gelukkig is dit makkelijk aan te passen door rechts de Rate naar beneden te slepen.

De patch tool werkt soepel en accuraat. Het laatste wat ik uittest is Dodge & Burn. Zoals andere functies staat de basisstand ook hoog ingesteld, gelukkig is dit gemakkelijk aan te passen.

Bekijk hieronder de voor en na foto van een portret.

Voor

Na

Pixlr Pro: het beste gratis Photoshop alternatief?

Veel functies die ik normaal gesproken ook gebruik in Photoshop zijn beschikbaar in Pixlr Pro. Fijn is dat het een online app is waardoor deze waar dan ook te gebruiken is. Voor een gratis online editor zijn de functies erg uitgebreid.  Zijn er ook nog nadelen? Je kan foto's niet RAW nabewerken, waardoor je non-destructief kan editen. Toch kan ik concluderen dat het een goede gratis variant is met veel functies.

Gratis, waar worden de ontwikkelaars dan van betaald?

Na het publiceren van dit artikel werden we gewezen dat je met het gebruiken van de editor rechten van je foto weggeeft.

Dit staat er in de voorwaarden: “You affirm, represent and warrant that You own or have the necessary licenses, rights, consents and permissions to use Your Content and You hereby grant PIXLR an irrevocable, non-exclusive, royalty-free worldwide license to reproduce, distribute, publicly display, perform and prepare derivative works and otherwise exploit Your Content and to grant sub-licenses of the foregoing rights. You hereby irrevocably waive any claims and assertions of moral rights or attribution with respect to Your Content.”

Goed om mee rekening mee te houden als je de tool gebruikt!

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke