Camerafabrikanten geven plannen bloot

Camerafabrikanten geven plannen voor 2012 bloot

jesse kraal 4069 3
Aan het eind van het jaar is het traditiegetrouw tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Een Japans fotomagazine vroeg de grote fabrikanten wat ze komend jaar van plan zijn. De camerafabrikanten doen allemaal een boekje open over wat we kunnen verwachten in 2012.

Het oorspronkelijke interview komt uit een Japans fotomagazine, Photorumors wist de tekst te vertalen naar het Engels. Gelukkig maar, want sommige fabrikanten hebben interessante visies en ideeën voor het komende jaar.

Canon

Er gaan al geruime tijd geruchten dat Canon zou werken aan een compacte systeemcamera, maar de vraag is of de camera er überhaupt komt en, als de camera komt, of het wel een systeemcamera zal zijn. Ze vragen zich bij Canon namelijk af of een compacte camera met grote sensor wel verwisselbare objectieven nodig heeft. Daarnaast is er ook de vraag of ze de concurrentie met de NEX'en en PEN's van deze wereld niet kunnen aangaan met een kleine dslr of compactcamera.

Verder zal de focus vooral liggen op het verbeteren van beeldkwaliteit in plaats van op het verhogen van de resolutie. Deze weg werd al ingeslagen met de Canon 1D X, die minder megapixels heeft dan voorganger 1Ds Mark III.

Canon 1D X

Nikon

Nikon maakt er zelf ook geen geheim meer van, in 2012 krijgen we de langverwachte opvolgers van de Nikon D700 en D3-serie te zien. Aan de andere kant van het gamma is het vooral de vraag hoe ze de Coolpix-compactcamera's de strijd kunnen laten aangaan met smartphones met steeds beter wordende camera's.

Natuurlijk zegt ook Nikon te werken aan een betere beeldkwaliteit voor haar camera's. Opvallend is dat ze ook aangeven te werken aan hogere resoluties. Wellicht willen ze ons vast opwarmen voor een 36-megapixel Nikon D800.

Bij de introductie van de Nikon 1-serie, afgelopen jaar, kreeg vooral de hoge snelheid van de camera's veel aandacht. Ook komend jaar zal er gewerkt worden aan het sneller maken van toekomstige camera's.

Nikon 1-serie

Sony

Op het moment zijn er voor de Sony NEX-camera's nog niet bijzonder veel objectieven verkrijgbaar en zeker op het gebied van pancake's valt nog winst te behalen. In het nieuwe jaar komen er dan ook nieuwe en kleine objectieven met een E-vatting bij.

Sony doet ook twee opvallende uitspraken, zo zouden we in de nabije toekomst niet raar op moeten kijken van camera's met 100-megapixel of meer. Ook geloven ze dat elektronische sluiters de toekomst hebben en de mechanische sluiters zullen uitsterven.

Olympus

Het nieuws bij Olympus was al bekend, er komt een nieuwe compacte systeemcamera, die geen onderdeel wordt van het PEN-systeem maar wel overweg moet kunnen met Micro Four Thirds-objectieven. Ze beloven een unieke en innovatieve zoeker voor de nieuwe systeemcamera. Ook de Olympus E-5 zal in het komende jaar worden afgelost door een opvolger.

Olympus E-5

Fujifilm

Met de X100 heeft Fujifilm aardig wat succes. In 2012 hoopt Fujifilm dat succes met de X100 en de X10 door te zetten. Ze bevestigen wederom de komst van een compacte systeemcamera met een nog onbekend sensorformaat. De camera zou door nieuwe technologie (organische sensor?) beter moeten presteren dan de huidige generatie fullframe-camera's. Verder zal de autofocus-snelheid in het nieuwe jaar toenemen en komen er nieuwe instap-camera's, vermoedelijk in het segment van de compactcamera's.

Fujifilm LX
Uitgelekte foto's van de compacte systeemcamera van Fujifilm

Pentax/Ricoh

Na een overname van Pentax door Ricoh zullen de fabrikanten techniek gaan delen, maar vooralsnog blijven beide merken hun leverinsprogramma redelijk gescheiden houden. Het modulaire GXR-systeem krijgt naast de leica-module wel een sensor-unit met een Pentax K-vatting.

Met een nieuwe GR Digital met zoom-objectief krijgen onder andere de Canon S100 en de Olympus XZ-1 er een concurrent bij. Ook zegt Ricoh in 2012 te komen met een compactcamera die bijzonder geschikt is voor zwart/wit-fotografie. In het verleden zijn er digitale camera´s van Kodak geweest die geen microlensjes met kleurfilter hadden en enkel in zwart/wit konden fotograferen. Wellicht kiest Ricoh voor een vergelijkbare aanpak, ze hebben met de GR- en GXR-serie immers aangetoond over het lef te bezitten om afwijkende camera's op de markt te brengen.

Ricoh GRD IV

Pentax zal de optische zoekers met een dekking van honderd procent ook naar de instap-reflexen brengen. Verwacht dus ook een opvolger voor de Pentax K-r in 2012. Spiegelloze camera's met een fullframe- of middenformaat-sensor zijn er wel (Leica M9 en Hartblei HCam), maar deze zijn bijzonder prijzig. Pentax onderzoekt of dit commercieel interessant is, wij zien een 'betaalbare' digitale tegenhanger van een Mamiya 7-achtige camera wel zitten.

Sigma

Sigma zal ook in 2012 zich bezig blijven houden met camera's. Verwacht geen fullframe-sensoren want ze zullen vasthouden aan het aps-c-formaat voor de SD-serie camera's. Ook kunnen we nieuwe DP-camera's verwachten, wellicht met de sensor uit de Sigma SD-1. Op het gebied van objectieven zullen we vooral voor compacte systeemcamera's nieuw glaswerk gaan zien.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van rdoe

Retificatie? Sony heeft niet gezegd dat er een 100MPx camera komt, maar dat dit technisch gezien geen onmogelijke uitdaging is en dat toch MPs kunnen blijven stijgen.
Tevens het feit dat er geen FF camera ala a900 niet meer te verwachten is tegen de prijs waar deze verkocht is geweest. EVF zal de toekomst hebben.

afbeelding van jesse kraal

Wij zeggen ook niet dat er een 100-Megapixel komt, alleen dat Sony aangeeft dat het zou kunnen en we daar dus niet raar van hoeven op te kijken als dat gebeurt.

Over de prijs van de opvolger van de a900 hebben wij niets gelezen in de vertaling van het Japanse artikel. Helaas hebben we zelf ook niet de kennis om het artikel zelf te vertalen.

afbeelding van rdoe

Deel uit het artikel;

—Translucent mirrors have been filling out Sony’s lineup of interchangeable lens cameras. As for the flagship model, the successor to the a900, are you going to make it an orthodox SLR camera and stick to the optical viewfinder?
Nagata: At this stage I can’t comment on that, but we do feel that the OLED viewfinders in the a77 and NEX-7 have been well received beyond expectations.

—Can EVFs be improved even more?
Nagata: I think everything made up of electronic devices will continue to evolve in an amazing way.

—That said, the viewfinder in the a900 is far and away the more amazing among interchangeable lens cameras. Is the a900 the last we’ll see of an OVF?
Nagata: Well (wry smile), what’s certain is that it’s difficult to continue producing that product at that price.