Motivatie houden als professioneel fotograaf

Sterre Hartjes 854 0
Gemotiveerd blijven werken is als fotograaf soms lastig. Voornamelijk voor professionele fotografen kan dit een vervelende situatie zijn omdat je werkt met deadlines en klanten. Wat je moet doen om met motivatie en creativiteit aan het werk te gaan, leggen we je uit met deze tips.

Hou een thema in je hoofd

Als fotograaf kan je hoofd soms overvol raken. Zorg daarom dat je je ideeën op een rijtje hebt staan. Hou je aan een thema waar je op dat moment op gaat focussen. Thema's kunnen zijn: kleuren, structuren, belichting of schaduwen. Zodra je aandacht geeft aan een van de thema's kan je een nieuwe creatieve manier ontwikkelen om dit beter aan te pakken. Zelfs als dit thema al iets is wat je kan.

Fotografeer nieuwe onderwerpen

Het vinden van een nieuw onderwerp om te fotograferen kan veel nieuwe kansen bieden. Als je jaren lang hetzelfde soort onderwerp fotografeert kan het gaan vervelen waardoor je motivatie kan verliezen. Zodra je een nieuw onderwerp wilt fotograferen moet je eerst een manier vinden om dit het beste te kunnen doen. Het zoeken van een nieuwe manier van fotograferen kan net het ding zijn wat je miste in je motivatie.

Nieuwe vaardigheden voor motivatie

Het uitvoeren van nieuwe vaardigheden heeft het zelfde effect als het zoeken van een nieuw onderwerp. als je jezelf blootstelt aan nieuwe uitdagingen opent dit creatieve paden. Ben je een macrofotograaf die graag iets nieuws wil leren? Ga dan opzoek naar actie en fotografeer een sportevenement. Ga vooral niet denken dat je alles al onder de knie hebt. Het leren van nieuwe dingen maakt je gemotiveerd.

Camera apparatuur

Kleine waarschuwing voor de komende tip. Het kopen van nieuwe appratuur kan zeker verslavend zijn. Toch raden we het aan, omdat je uitgekeken kan raken op je appratuur na lange tijd. Je gaat je vervelen, wat zorgt dat je je motivatie verliest. Nu hoef je niet direct naar de eerste camerawinkel te gaan voor de alle nieuwste spullen. Er zijn genoeg tweedehandswinkels die goed materiaal kunnen leveren. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarnaast kan je met een andere fotograaf, die misschien tegen hetzelfde probleem aanloopt, onderling ruilen van appratuur. Dit vergt wel een stukje vertrouwen maar als het goed gaat heb jij zo weer je motivatie terug.

Lees ook: Wanneer gaat het bewerken van foto's te ver?

Samenwerken voor motivatie 

Mocht je het toch te spannend vinden om je appratuur uit te lenen dan kan je altijd nog samenwerken met een andere fotograaf. Op deze manier leren jullie van elkaar op je eigen camera. Er zijn veel blogs, video's en boeken te vinden over fotografie om als bron te gebruiken. Toch is het samenwerken met een andere fotograaf een van de beste inspiratie bronnen. De kans is groot dat je hier gemotiveerd en geïnspireerd van raakt.