Vijf online spellen waarbij je nuttige vaardigheden ontwikkelt
Je speelt ze online en doet dat vooral om te ontspannen, maar stiekem ontwikkel je met de meest eenvoudige games veel vaardigheden. Hoe simpeler het spel, hoe meer slimheid het vergt, lijkt het soms wel. Proef op de som? Door het uitproberen van bekende spellen, geschikt voor jong en oud, is het niet moeilijk om daarachter te komen. Bubbleshooter, maar ook Solitaire (Patience) en ander vintage vermaak is dus niet louter een vorm van tijdverdrijf. Integendeel.
Bubbleshooter; hoe stressbestendig ben jij?
Bubbleshooter is typisch zo'n spel dat diverse vaardigheden vergt, en waarbij je die ontwikkelt - misschien zelfs zonder dat je het doorhebt. Speel een potje en je merkt dat het veel meer inhoudt dan alleen ballonnen afschieten. Je moet bepaalde lijnen kunnen zien, vooruit denken waar dat kan en moeilijke hoeken kunnen berekenen met het blote oog, zoals bij biljart of snooker. Je richtinggevoel wordt dus beter. Je kan in benarde situaties terechtkomen en dan is het zaak rustig te blijven en een uitweg te vinden. Of dit laatste ook aan je stressbestendigheid bijdraagt, is niet bewezen, maar zo'n spelbeeld kan een metafoor vormen voor werkdruk.
Solitaire: andere oplossingen vinden, volgordes onthouden
Er zijn twee belangrijke verschillen tussen Patience op de computer en met echte kaarten. Ten eerste is het onmogelijk om vals te spelen. Ten tweede kun je je handelingen 'terugspoelen' om andere oplossingen te vinden, zodat het spel alsnog uitkomt. Dit vraagt om een zeker vermogen om lange volgordes te onthouden. Dat helpt je - zij het onbewust - ook in andere situaties; thuis of op het werk.
Pong: je reactievermogen en ruimtelijke inzicht trainen
Eigenlijk is stressbestendigheid een begrip dat bij al deze spelletjes meespeelt. Ook bij Pong, misschien wel het simpelst vormgegeven spel dat er bestaat. Twee streepjes als 'rackets' en een bal zijn de enige attributen in deze oer-game. Eén van die rackets bedien jij, de computer speelt met de andere. Het is de bedoeling om de bal steeds terug te spelen, zoals bij tennis. 'Uit' slaan kan niet. Je gebruikt net als bij Bubbleshooter de rand van het speelveld om de bal een bepaalde richting op te sturen. En het is mogelijk om de bal een soort topspin mee te geven, als je hem 'in de loop' raakt.
Woordenspellen zoals Outspell: spelling en woordenschat verbeteren
Je komt een hoop woorden tegen die je nog niet kende en verbetert ook je spelling. Het spelen van Outspell of andere woordenspelletjes is nuttig voor jong en oud. Het lijkt natuurlijk op het aloude Scrabble, maar voor dit spel hoef je geen bord en zak met letters tevoorschijn te halen, en je kunt het in je eentje spelen.
Ook vooruit denken bij Mahjong
Zoek je op Bubbleshooter, dan kom je op hetzelfde spellenplatform waar je ook Mahjong speelt. Een oud Japans bordspel vereenvoudigd tot online versie waarbij je alle steentjes in een slimme volgorde weg moet werken. Ruimtelijk inzicht én vooruit denken worden hier gecombineerd. Het werkt bijzonder aanstekelijk!