Hands On Preview: Nikon 1 V1 en J1 (video)

Hands On: Nikon J1 & V1

Hands On Preview: Nikon 1 V1 en J1 (video)

Jesse Kraal 10588

Nikon presenteerde de 1 J1 en V1 aan de pers in Amsterdam. Wij waren aanwezig, gingen aan de slag met de vragen die jullie ons stuurden en maakten een hands on-video waarin we onder andere de autofocusprestaties bekijken.

De meeste vragen gingen over het formaat van de sensor. Waarom is deze een stuk kleiner dan bij de diverse concurrenten? Het antwoord is in theorie simpel: een kleinere sensor kan toe met een kleinere beeldcirkel. Als gevolg zou de camera en de objectieven dus ook kleiner moeten kunnen zijn. Een uitgangspunt tijdens de ontwikkeling - die vijf jaar in beslag heeft genomen - was een goede balans tussen de camera en het objectief.

In de praktijk komt dat minder uit de verf dan je wellicht zou verwachten. De camera's en objectieven zijn zeker compact, maar nauwelijks kleiner dan Micro Four Thirds-systemen die een grotere sensor hebben. De exacte verschillen hebben we onder in een tabel uiteen gezet.

Nikon 1 J1

De Nikon 1 J1, de instapper uit de 1-serie, is de compactste van het stel. Hij is met 10,6 x 3,1 x 3 cm iets kleiner dan de Olympus E-PM1  Pen Mini en de Panasonic GF3, alleen de Pentax Q is nog compacter, maar die heeft een veel kleinere 1/2.3-inch sensor. De kunststof behuizinig voelt stevig en duurzaam aan en de camera ziet er gelikt uit (al is dat laatste natuurlijk smaakgevoelig).

Nikon richt met de J1 dan ook duidelijk op de stijlbewuste klant die graag makkelijk en snel goede foto's wil maken. Zo kun je de camera in vijf verschillende kleuren krijgen en heeft de camera diverse functies aan boord die het fotograferen gemakkelijker moeten maken.

Slimme functies

Met de 'Slimme Fotoselectie' kan de camera bijvoorbeeld al het grove uitsoorteerwerk doen. De camera neemt in een korte tijd twintig opnamen en kiest er dan de beste vijf uit. Foto's van mensen die hun ogen dicht hebben, of waar storende elementen in het beeld te zien zijn, worden er uit gefilterd. De camera kiest daarna het beste resultaat uit en laat die zien. Als je niet tevreden bent, kun je vervolgens de andere vier beelden uit de eerste selectie ook terugzien. We hebben de functie even kunnen testen en voor het fotograferen van gezichten werkt het prima. Of het ook bij andere onderwerpen werkt is nog de vraag. Andere 'slimme' functies zijn de high-speed-modus en de mogelijkheid om tijdens het filmen in 1080p ook foto's in volledige resolutie (met 16:9-verhouding) te kunnen maken.

Deze kleurcombinatie komt niet zo in de winkel te liggen, maar wij konden het niet laten.

Autofocus

Minstens zo belangrijk is natuurlijk de gewone foto-modus, de snelheid van de scherpstelling bijvoorbeeld. Daar kregen we dan ook een vraag over op onze website. Door gebruik te maken van een hybride autofocussysteem, een combinatie van contrast- en faseautofocus, gaat scherpstellen vlot en soepel. Nikon wil niet al te veel uitweiden over het 'hoe en wat' van het systeem. Het werkt als een gewone autofocus, je kiest een punt en de camera doet de rest. Je hebt geen controle over - of zicht op - de verhouding tussen de contrastautofocus en het fasedetectie-systeem, de camera kiest zelf afhankelijk van de situatie wat de beste resultaten oplevert.

Of de Nikons net zo snel scherpstellen als de nieuwe Olympus PEN-camera's moet nog blijken. Onze eerste indruk is dat ze aan elkaar gewaagd zijn. In onze Hands On-video laten we je zien hoe snel de nieuwe 1-serie scherpstelt.

Nikon 1 V1

Naast de J1 hadden we ook de gelegenheid om even met de Nikon 1 V1 te spelen. Het eerste wat opvalt is het formaat van de camera, hij is echt een flink stuk forser en zwaarder dan de Nikon J1. Dit komt vooral door de magnesium behuizing, de grotere batterij -geleend uit de Nikon D7000- en de ingebouwde elektronische zoeker. Die evf weet overigens te overtuigen, hij is niet zo groot als de oled-zoeker in de Sony A77 maar de scherpte, helderheid en de manier waarop hij omgaat met snelle bewegingen zijn erg goed.

De Nikon V1 gebruikt de EN-EL15 batterij uit de D7000, terwijl de EN-EL20 batterij van de J1 speciaal voor dat toestel ontworpen werd.

De Nikon V1 heeft dezelfde slimme functies als de J1 maar is volgens Nikon meer gericht op de meer gevorderde gebruiker. Zo zien we naast de hoogwaardigere behuizing, de evf en de grotere batterij ook een elektronische accessoireschoen (verborgen onder een klein dekseltje) die het mogelijk maakt om de SB-5N-flitser, gps-module of een externe microfoon aan te sluiten.

Het enige dat wij missen op de V1 is een instelwiel om snel van modus te veranderen, al verwacht Nikon dat het overgrote deel van de klanten dit gemis minder zal ervaren. De lezer die vroeg of je de camera ook handmatig kunt instellen kunnen we gerust stellen: dit kan. Je moet wel - net als bij de Sony NEX-camera's - de camerainstellingen via een menu selecteren. In de video die we maakten laten we je zien hoe de vernieuwde menustructuur in elkaar steekt.

Nikon J1 en V1

De Nikon 1 V1 (links) is duidelijker forser van formaat dan de Nikon 1 J1.

Hands On video

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar soms is bewegend beeld toch ook wel erg handig. We hebben een filmpje gemaakt waarin we wat belangrijke eigenschappen van de J1 en V1 laten zien. Zo lopen we door de nieuwe menustructuur, laten we je de scherpstelling zien en tonen we je ook het nieuwe SB-N5 flitsertje.

Toekomst

Natuurlijk hebben we ook even gevraagd naar de toekomstplannen van Nikon met de 1-serie. Hier kan en wil Nikon nog niet veel over kwijt. Dat het bij de gepresenteerde twee camera's en vier objectieven gaat blijven, dat verwachten ze bij Nikon Nederland niet. In de presentatie werden ook een aantal mogelijk uitbreidingen getoond, zoals led-verlichting voor het filmen en een scala aan nieuwe objectieven, waarvan geen verdere details bekend zijn. Op welke termijn we bijvoorbeeld nieuwe objectieven kunnen verwachten is onduidelijk.

Testfoto's

Hoewel we zelf geen testfoto's mochten maken met de nieuwe camera's gaf Nikon ons wel een usb-stick mee met het nodige beeldmateriaal. De 27 foto's in volledige resolutie - geschoten met de Nikon 1 J1 en V1 - hebben we voor je online gezet. Je kunt de bestanden downloaden via de optie in het menu.

Afmetingen

Om een duidelijker beeld te krijgen van de afmetingen van Nikons nieuwe producten hebben we in onderstaande tabel een vergelijking gemaakt tussen de J1, de V1 en drie objectieven versus de huidige Micro Four Thirds-systemen die de belangrijkste concurrentie vormen.

1 Nikkor-objectieven

Nikon weet haar objectieven compact te houden, maar de verschillen met de concurrentie zijn niet heel groot. Het lijkt er dus op dat Nikon de voordelen van de kleinere sensor (nog) niet volledig weet te benutten en dat is jammer. Houd er overigens rekening mee dat de vergeleken objectieven niet altijd exact dezelfde eigenschappen hebben. Zo moet je de standaard zoom-objectieven van Nikon en Olympus voor gebruik eerst uitschuiven, terwijl dat bij de Panasonic niet nodig is. Overigens moet het nieuwe Nikon 30-110 teleobjectief voor gebruik ook eerst uitgeschoven worden.

afmetingen

Review

Omdat de getoonde Nikon-camera's nog voorzien waren van voorlopige firmwareversies mochten we de geschoten foto's niet mee naar huis nemen of op groot scherm bekijken. Zodra de definitieve firmware beschikbaar is, zullen we de camera's uiteraard aan een uitgebreid review onderwerpen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van wim@dekkers.nl

In het verhaal heb ik nergens een klik gevonden, om eens in de fabrikage te kijken.
U gaf door ga verder een kijk in de fabriek in China.
Maar waar??????????????????
vr.gr wim dekkers

afbeelding van jesse kraal

Je bedoelt wellicht dit artikel: Op bezoek bij Nikon 1-fabriek