Nieuw: smc PENTAX-FA 50mmF1.4 Classic

Redactie DIGIFO... 395 0

Twee nieuwe prime lenzen voor gebruik met K-mount DSLR's,  ontwikkeld op basis van twee verschillende ontwerpconcepten voor een onderscheidende beeldweergave 

 

Kenmerken van de smc PENTAX-FA 50mmF1.4 Classic

Beide objectieven hebben dezelfde brandpuntsafstand en open diafragma, maar zijn ontworpen om duidelijk verschillende beeldweergaven te leveren. Dit geeft fotografen een keuze afhankelijk van hun creatieve intentie of toepassing. Beide hebben een K-mount aansluiting en komen, ondanks hun kleine afmetingen, overeen met het 35 mm full-frame beeldveld.

De HD PENTAX-FA 50mmF1.4 is uitgerust met de nieuwste, hoogwaardige, meerlaagse HD-coating om contrastrijke beelden met rand-tot-rand-scherpte te garanderen, terwijl de smc PENTAX-FA 50mmF1.4 Classic een unieke beeldweergave produceert die vergelijkbaar is met die van een lens die 50 jaar geleden is ontwikkeld. Hoewel beide objectieven dezelfde brandpuntsafstand en hetzelfde open diafragma hebben, zijn ze ontworpen om duidelijk te verschillen in hun beeldweergave.

Onderscheidende beeldkenmerken 

Door bewuste fijnafstemming van de lensconstructie is deze lens ontworpen om bij opnamen met een open diafragma en sterk tegenlicht een uniek visueel effect te produceren dat bekend staat als "Rainbow Flare". Door het kader of de positie ten opzichte van de lichtbron te veranderen, kan de fotograaf de positie en de grootte van het effect beïnvloeden. 
*Als de lens is gemonteerd op een digitale SLR-camera in APS-C-formaat, kan het moeilijk zijn een regenboogvlek te creëren omdat de beeldsensor van de camera is ontworpen om alleen het centrale deel van de beeldcirkel te gebruiken.

Door het diafragma te sluiten tot F4 of lager kan de fotograaf scherpere, helderdere beelden vastleggen - zonder het "regenboogvlam"-effect - die niet alleen vrij zijn van regenboogvlammen, maar ook van gewone flare en ghosting. 

Om te profiteren van het regenboogflare-effect bij helder licht met open diafragma, wordt aanbevolen een in de handel verkrijgbaar ND-filter (Neutral Density) te gebruiken dat de lichttransmissie vermindert. Een ND16, die de lichttransmissie tot minder dan 1/16 vermindert, wordt bij dit objectief meegeleverd.


Nostalgisch ontwerp 

De lens behoudt het ontwerp van de smc PENTAX-FA50mmF1.4, met een matzwart oppervlak en een matzwarte scherpstelring. Het heeft geen groene ring - het symbolische ontwerp van digitale specifieke PENTAX lenzen - om de nostalgische uitstraling van het objectief uit het film SLR tijdperk te benadrukken.

Ga voor de andere camera naar deze link: https://www.digifotopro.nl/nieuw-hd-pentax-fa-50mmf14

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie