Hands-on preview: Nikkor 58mm f/1.4

Hands-on preview: AF-S Nikkor 58mm f/1.4G

Jesse Kraal 9720
Van bijna alle 'soorten' objectieven heeft Nikon varianten voor professionele fotografen. Ondanks de optische kwaliteiten van de AF-S 50mm f/1.4G, is dat objectief qua prestaties en afwerking niet te vergelijken met een 85mm f/1.4. De AF-S 58mm f/1.4G gaat daar verandering in brengen.

Terwijl het naamtechnisch nog geen centimeter verschil is met de bekende 50mm f/1.4, is de 58mm f/1.4 een heel ander objectief. Dat begint al met de behuizing, deze is veel groter. Ook de afwerking en materiaalgebruik staan op een hoger niveau. In nog grotere mate zie je dat ook terug in de prijs, want het slechte nieuws is dat je 1749 euro moet neertellen voor de nieuwe AF-S Nikkor 58mm f/1.4G.

Compromisloos

Zou je alleen de eerste alinea lezen, dan lijkt de Nikkor bij voorbaat kansloos. Dat de praktijk heel anders is, blijkt wel uit de achtergrond en de manier waarop het objectief is ontwikkeld. Volgens Nikon is het objectief namelijk compromisloos en de voorbeelden die we hebben gezien van foto's geschoten op f/1.4 zijn veelbelovend. Ook in de hoeken belooft Nikon bij maximale lensopening nog scherpe resultaten. Daarnaast lijkt ook de bokeh prachtig, al zullen we het definitieve oordeel binnenkort vellen als we een testexemplaar tot onze beschikking hebben.

Nikkor 58mm

Noct Nikkor

In november 2012 schreven we over de komst van een mogelijke 58mm f/1.2 als opvolger van de roemruchte Noct Nikkor 58mm f/1.2. Dit objectief was ontworpen voor astrofotografie, het speciale ontwerp zorgt er voor dat chromatische aberraties schitteren door afwezigheid. Ook de scherpte van het objectief op f/1.2 wordt geroemd en mede daardoor zijn de huidige prijzen voor het tot 1996 geproduceerde objectief verdubbeld ten opzichte van de toenmalige nieuwprijs (en die liggen fors boven de adviesprijs van deze nieuwe 58mm mét autofocus).

Hoewel we er dus een derde stop naast zaten wat betreft lichtsterkte, is de strekking van het verhaal wel juist. De AF-S Nikkor 58mm f/1.4 borduurt namelijk voort op de Noct Nikkor, wat duidelijk wordt als je de lensontwerpen naast elkaar ligt. Als mogelijke concurrenten noemt Nikon de Zeiss Otus 55mm f/1.4 en in mindere mate de Canon EF 50mm f/1.2. Met name de Zeiss, ook dat objectief is volgens de makers compromisloos, wat overigens resulteert in een objectief dat nog drie maal duurder is dan de Nikkor.

Prijs en beschikbaarheid

Nikon levert de AF-S Nikkor 58mm f/1.4G inclusief een speciale zonnekap en een objectieftas. Vanaf 31 oktober ligt het objectief in de winkels voor een adviesprijs van 1749 euro.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Hubert

Veel te duur

afbeelding van anoniem

Beest van een lens, maar 1700 euro heb ik er niet voor over, het blijft ten slotte een 58 mm

afbeelding van Arigo Gouverneur

Vergeet concurrent Cosina Voigtlander ook niet met de 58mm 1.4 van +/- € 450,-

afbeelding van Anonymous

Voigtlander manual focus

afbeelding van Anonymous

Nikon begint eindelijk te snappen dat je meer glas nodig hebt bij meer pixels!!

afbeelding van Anonymous

want?

afbeelding van roelj

Scheidend vermogen van de lens, ook wel oplossend vermogen of resolutie:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Resolutie_(optische_systemen)

36 Mp voegt niets toe met een lens ervoor die een slecht scheidend vermogen heeft. Bij objectieven voor microscopen wordt dat aangegeven in micrometer:
http://www.ru.nl/fnwi/gi/faciliteiten-gi/lichtmicroscopie/lm-onderdelen/
Vergelijk de sensor met het ongewapende menselijk oog.

afbeelding van Lotus28

Mooi stukje glas denk ik zo. En kwa prijs hij past in de rij 35 1.4 en 85 1.4 Over drie maanden kost hij 1400 euro.

afbeelding van Ed

Omgerekend van $ naar € zit je al op 1244

afbeelding van Anonymous

Ik snap echt niet waarom de advies prijs in euro's zoveel hoger ligt dan de dollar prijs. 1700 dollar vs 1750 euro......dat is een verschil van 500 euro!!!

afbeelding van aardig

Prijzen in dollars zijn exclusief belastingen en invoerrechten, die verschillen per staat. Voor de omrekening naar consumentenprijzen in euro's moet je er minimaal 25% bij optellen (invoerrechten + btw) en dan is het verschil een stuk kleiner. Daarnaast hanteren fabrikanten verschillende adviesprijzen per land/regio wat ook tot prijsverschillen kan leiden en tot slot is de adviesprijs lang niet altijd de prijs die je er in de (online) winkel voor moet betalen en dat is de enige prijs die echt telt.

afbeelding van RH Boks

Mooi objectief maar ik blijf bij mij oude 58mm 1.2 zonder AF en die doet het goed op de D800

afbeelding van Dennis K.

momenteel voor mij veel te duur,
maar het is goed om te zien dat Nikon hun lijn uitbreid met een standaard lens die de 36mp van de D800 aan kan :D

afbeelding van Martin Helthuis

Kep 3 dagen geleden bij Cameratools de Canon 50mm 1.2 gekocht en die durf ik er wel naast te leggen.De Canon op 1.2 en zeker op 1.4 is zeer moeilijk te verslaan.

afbeelding van Paultje

Maar daar gaat het hier niet om, toch?